PORADNIA INTERNETOWA - ZDROWIE i MEDYCYNA - ZdroweMiasto.PL - LEKARZE DLA INTERNAUTÓW

Pakiet medyczny - prezent z głową!

Minęły właśnie Święta Bożego Narodzenia, podczas których, jak co roku, obdarowywaliśmy się prezentami. Z każdego prezentu należy się cieszyć, ale wielu z nas miało ten sam problem - co w prezencie pod choinkę naszym bliskim kupić w tym roku, aby i tym razem prezent był udany? W corocznym przedświątecznym zamęcie nie każdy znalazł czas, aby na spokojnie wybrać coś, co uraduje obdarowanego. Są jednak prezenty, którymi można obdarować naszych bliskich nie tylko pod choinkę. Zawsze jest powód, aby chcieć zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Nowy Rok też jest doskonałą okazją, aby sprawić komuś bliskiemu wyjątkowy prezent. więcej »

Uczenie się nowego języka zmienia rozwój mózgu

Wiek, w którym uczymy się drugiego języka, może mieć znaczący wpływ na strukturę naszego mózgu w wieku dorosłym, jak sugerują naukowcy z Montreal Neurological Institute and Hospital – The Neuro przy McGill University w Kanadzie oraz z Oxford University w Zjednoczonym Królestwie. więcej »

Czy Facebook sprawia, że jesteś nieszczęśliwy? Wirus FB

Dla wielu ludzi sprawdzanie aktualności na Facebooku jest już codzienną rutyną – w samych Stanach Zjednoczonych ponad 133 mln ludzi ma konto na tym portalu społecznościowym. Badacze z University of Michigan przestrzegają teraz, że mimo iż Facebook stał się ważną częścią życia wielu ludzi, to tak naprawdę sprawia, że czują się oni źle! Artykuł ukazał się w Plos One. więcej »

Zumba Gold - trening idealny dla seniora!

Zastanawiasz się nad kursem tańca specjalnie dla siebie? A słyszałeś o Zumbie? Zumba zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Choć wiele osób sądzi, że jej energetyczny klimat pasuje głównie młodym ludziom, my łamiemy te stereotypy. Zumba jest właśnie dla Ciebie! więcej »

Witaminy i składniki mineralne w znakowaniu żywności

Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nie tylko białka, tłuszczu i węglowodanów, ale także witamin i składników mineralnych. Są one niezbędne dla zdrowia, wzrostu organizmu i procesów metabolicznych. Ponieważ organizm sam nie jest w stanie wytworzyć witamin i składników mineralnych (poza pewnymi witaminami np. witaminą B12, biotyną, witaminą K, folacyną), konieczna jest ich podaż w ramach codziennej diety. więcej »

Alergeny w znakowaniu żywności

Pewne składniki żywności czy substancje zawarte w produktach spożywczych mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia osób, predysponowanych do tego typu zaburzeń. Dla osób z alergią na pokarm, nietolerancją, i osób ze skłonnością do zaburzeń stanu zdrowia informacja nt. alergenów zawartych w pożywieniu jest szczególnie istotna w codziennym funkcjonowaniu i podejmowaniu decyzji zakupowych. więcej »

Wartość energetyczna produktów spożywczych w aspekcie znakowania żywności

Pożywienie jest dla każdego człowieka jedynym źródłem energii, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancje złożone zawarte w żywności rozkładają się w organizmie na prostsze związki, czemu towarzyszy wydzielanie energii. Wartość energetyczna żywności zależy przede wszystkim od zawartości w niej tłuszczu, ponieważ 1 g tego składnika dostarcza 9 kcal, natomiast 1 g białka oraz 1 g węglowodanów wnoszą po 4 kcal, czyli o ponad połowę mniej, a 1 g błonnika pokarmowego – 2 kcal. Wartość energetyczną produktu spożywczego wyraża się w kilodżulach (kJ) lub kilokaloriach (kcal). więcej »

Informacja dla konsumentów podawana na opakowaniach produktów spożywczych

Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych – wciąż pojawiają się nowe, a stare podlegają modyfikacjom. Konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie, aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr. więcej »

Trwałość produktu, warunki jego przechowywania i sposób przygotowania do spożycia w aspekcie znakowania żywności

Każdy producent żywności ma obowiązek informowania konsumenta końcowego o trwałości danego produktu spożywczego, sposobie jego przechowywania i przygotowywania do bezpiecznego spożycia. Obowiązek ten wynika z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. Dla konsumenta ważna jest umiejętność interpretacji informacji podanych na etykietach produktów spożywczych po to, by ich spożywanie było bezpieczne dla zdrowia. więcej »

Substancje dodatkowe w znakowaniu żywności

Zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje dodatkowe, oznaczane symbolem E i numerem indentyfikacyjnym wg systemu międzynarodowego INS (International Numbering System). Każda z tych substancji, aby być dopuszczona do produkcji żywności, musi posiadać pozytywną opinię Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Żywności, a w Unii Europejskiej – Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Instytucje te poddają substancje ocenie pod względem ryzyka dla zdrowia konsumenta, wynikającego z ich spożycia. Obecnie zasady użycia substancji dodatkowych (tj. dawki, kategorie produktów, do których można je dodawać) określone są w obligatoryjnym dla wszystkich Państw UE rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. więcej »

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w znakowaniu żywności

Na etykietach produktów spożywczych oraz w ich reklamach coraz częściej można znaleźć informacje na temat ich właściwości żywieniowych lub/i zdrowotnych. Zamieszczenie tego typu oświadczeń jest regulowane przepisami prawnymi, zawartymi w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. więcej »

Francuzi i Niemcy dostają na dzieci 12 razy więcej od Polaków

Karta dużych rodzin, zmiany w naliczaniu ulg podatkowych na dzieci, tanie mieszkania na wynajem, elastyczny czas pracy rodziców. To tylko niektóre z propozycji programu polityki prorodzinnej, przygotowanego przez Kancelarię Prezydenta. Wczoraj o propozycjach pod wspólnym hasłem Dobry Klimat dla Rodziny, rozmawiano w Pałacu Prezydenckim. więcej »

Mózg pracuje tak samo przy czytaniu ebooków i zwykłych książek

Mózg pracuje tak samo przy czytaniu książek zwykłych i elektronicznych mówią PAP eksperci. Dodają, że książki elektroniczne mają zalety, które mogą wykorzystać dyslektycy. więcej »

Zachowanie po alkoholu warunkowane przez geny

Na to, jak ktoś zachowuje się po alkoholu, mają wpływ geny. Potwierdzają to polscy naukowcy na podstawie badań genetycznych dotyczących samobójstw pod wpływem alkoholu. Wyniki ich pracy ukazały się pod koniec lutego w prestiżowym periodyku "PLOS ONE". więcej »

Naukowcy mają klucz do zbadania języka migowego

Klasyfikatory to znaki decydujące o rozumieniu języka migowego. Na ich podstawie naukowcy sprawdzają, czy bazuje on na nieco innych możliwościach ludzkiego mózgu niż język foniczny, czy może jest jego prostym odpowiednikiem. więcej »

REKLAMA
Leczymy urazy sportowe