Informacja dla konsumentów podawana na opakowaniach produktów spożywczych
Strona główna » Informator » Rozmaitości » Informacja dla konsumentów podawana na opakowaniac…

Informacja dla konsumentów podawana na opakowaniach produktów spożywczych

INFORMATOR. Rozmaitości

Justyna Popiołek-Osial

zdrowemiasto.pl | dodane 28-06-2013

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych – wciąż pojawiają się nowe, a stare podlegają modyfikacjom. Konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie, aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr.

W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej. Do informacji ogólnych należą:


  • nazwa produktu spożywczego,
  • wykaz składników,
  • składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,
  • substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
  • ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,
  • masę netto żywności,
  • datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, 
  • wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
  • nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.

Ponadto, od 2016 roku na etykietach będą się znajdowały  informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.

W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych). Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się jak w tabeli poniżej:

Wartość energetyczna/ składniki odżywcze Referencyjne wartości spożycia
Wartość energetyczna 8400kJ/2000kcal
Tłuszcz 70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 260 g
Cukry 90 g
Białko 50 g
Sól 6 g


Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej
w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm),
w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).

Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii
i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej.
  3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
  4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.
  5. Mięso spożywaj z umiarem.
  6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.
  10. Pij wystarczającą ilość wody.
  11. Nie pij alkoholu.


Podsumowując: świadome wybory konsumpcyjne, urozmaicona dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania równowagi zdrowotnej.

Na podstawie materiału szkoleniowego autorstwa prof. dr hab. Hanny Kunachowicz

Justyna Popiołek-Osial, 28-06-2013, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe