Komercyjne farmy żywności organicznej produkują lepsze owoce i mają lepsze gleby
Strona główna » Informator » Eko » Komercyjne farmy żywności organicznej produkują le…

Komercyjne farmy żywności organicznej produkują lepsze owoce i mają lepsze gleby

INFORMATOR. Eko-Echo

MMEJ

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 13-09-2010

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie - wynika ze studium naukowców z Washington State University (WSU).

"Nasze odkrycie ma globalne skutki i poszerza to, co wiemy o dobrodziejstwach podtrzymywania środowiska naturalnego przez system gospodarstw organicznych. Wykazujemy, że mają one wysoką jakość i zdrową produkcję bez użycia arsenału pestycydów" - powiedział portalowi Science prof. gleboznawstwa John Reganold, główny autor studium z Washington State University.

Uprawy organiczne to uprawy, które wykluczają stosowanie nawozów chemicznych, pestycydów oraz innych substancji chemicznych poprawiających jakość gleby lub plonów. Dozwolone jest tylko stosowanie naturalnych środków ochrony roślin i naturalnych nawozów.

W studium porównawczym poddano analizie 31 chemicznych i biologicznych właściwości gleby, jej DNA oraz smak, właściwości odżywcze i jakość trzech typów truskawek z więcej niż dwóch tuzinów upraw komercyjnych - 13 konwencjonalnych i 13 organicznych.

"Nie ma materiału w literaturze, który całościowo i jakościowo porównywałby tak wiele wskaźników żywności i jakości gleby w wielu próbkach w tak dużej ilości gospodarstw komercyjnych" - twierdzi Reganold.

Naukowiec sformował wielodyscyplinarny zespół, w skład którego wchodził profesor nadzwyczajny Washington State University, Preston Andrews zajmujący się uprawami ogrodowymi oraz 7 innych ekspertów - większość z WSU. Zespół ten zajmował się m.in. ekologią rolniczą, bakterii, gleboznawstwem, genetyką, pomologią, naukami o żywieniu i statystyką. W większości głównych wskaźników, wykazał on, że pola i owoce organiczne są równej lub lepszej jakości niż ich komercyjne odpowiedniki.

Z badań wynika także, iż truskawki uprawiane organicznie posiadały bardziej aktywne antyoksydanty niż truskawki uprawiane konwencjonalnie. Organiczne dłużej utrzymywały świeżość przechowywane na półkach w temperaturze pokojowej. Miały też więcej masy suchej przy intensywniejszym aromacie, co badacze określili jako "więcej truskawki w truskawce". Anonimowi testerzy truskawek stwierdzili, że organiczne miały pełniejszy aromat i były słodsze. W białym świetle truskawki organiczne lepiej też wyglądały.

Naukowcy po wykonaniu badań gleby zauważyli także, że gleby upraw organicznych mają lepsze parametry w kluczowych wskaźnikach chemicznych i biologicznych jak: rozkład substancji węglowych, azotu, biomasa bakteryjna, aktywność enzymów i składników pokarmowych. Analiza DNA ujawniła, że gleby organiczne posiadają o wiele więcej i bardziej zróżnicowane parametry genetyczne. Ważne pomiary gleby wykazały ponadto zwiększoną odporność i możliwość wspomagania kluczowych procesów wegetacji.

Wszystkie gospodarstwa rolne zbadane przez naukowców znajdowały się w Kalifornii - miejscu uprawy 90 proc. amerykańskich truskawek.

Poprzednie studium prof. Johna Reganolda o "wskaźnikach zachowania środowiska naturalnego" na farmach Północno-Wschodniego Pacyfiku, Kalifornii, Kolumbii Brytyjskiej, Australii i Nowej Zelandii znalazło się w magazynach Science, Nature i Proceedings of the National Academy of Sciences.

MMEJ, 13-09-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe