Żyj z głową! Masz cały świat w... torbie z zakupami.
Strona główna » Informator » Eko » Żyj z głową! Masz cały świat w... torbie z zakupam…

Żyj z głową! Masz cały świat w... torbie z zakupami.

INFORMATOR. Eko

KF / PPK

zdrowemiasto.pl | dodane 11-04-2013

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Jeszcze kilka dni temu temperaturze za oknem bliżej było do średniej lutowej niż kwietniowej, śnieg sypał, drogowcy byli zaskoczeni, a ciepłownicy zacierali ręce. Winą za taki stan rzeczy obarcza się globalne ocieplenie klimatu. Na nieszczęście to, o czym od dawna mówili ekolodzy a co jest przedmiotem sporu wśród naukowców, możemy zakatarzeni zaobserwować za oknem lub wracając ze sklepu w przemoczonych butach. Dlatego tym ważniejsze jest dbanie zarówno o edukację ekologiczną społeczeństwa jak i zwracanie uwagi na wybory, choćby te dokonywane przy okazji codziennych zakupów.

Przede wszystkim warto wdrożyć w życie zasadę 3R (reduce-reuse-recycle). Pozwoli to zarówno unikać wytwarzania zbędnych odpadów (reduce), np. poprzez wybieranie opakowań szklanych w miejsce plastikowych czy zabieranie na zakupy siatek płóciennych zamiast wszechobecnych jednorazowych foliowych toreb i rwących się reklamówek, czyli ponownie wykorzystywać przedmioty (reuse), jak również odzyskiwać materiały (recycle). Wszystko to uzyskamy dzięki przemyślanym zakupom oraz późniejszej segregacji śmieci.

Warto też zwrócić uwagę na to co spożywamy na co dzień. Jakie produkty i składniki są istotą naszej codziennej diety i zmienić ją, jeśli nie na całkowicie wegetariańską, to ograniczyć spożycie mięsa, np. poprzez wprowadzenie do codziennego jadłospisu ogólnie dostępnych wędlin i parówek sojowych czy tofu. Częściej powinniśmy sięgać po owoce i warzywa. Potrawy rybne na stole powinny gościć choć raz w tygodniu.

Dieta mieszkańców krajów wysokorozwiniętych jest istotną kwestią nie tylko dla ekologów. Zajmują się nią również przedstawicie rządów i ONZ. Z najnowszego raportu ONZ dotyczącego ochrony środowiska wynika, że mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Europy powinni ograniczyć konsumpcję mięsa w celu ograniczenia dewastacji środowiska naturalnego. Naukowcy pod przewodnictwem Marka Suttona ostrzegają, że jeśli szybko nie zostaną podjęte działania, których celem będzie ograniczenie spożycia mięsa, emisja gazów cieplarnianych będzie rosła, co wpłynie na dalsze ocieplanie klimatu, wzrost zanieczyszczenia środowiska, degradacji gleby, a także znaczące obniżenie jakości wody i powietrza.

z_glowa_1.jpg

Akcje mające na celu ograniczenia spożycia mięsa są coraz powszechniejsze i w Europie, i na świecie. I tak np. w belgijskim mieście Gandawa wprowadzono do szkół „wege-czwartki”. Z podobną inicjatywą wyszły szkoły publiczne w Baltimore (USA) wprowadzając „bezmięsne poniedziałki”, natomiast Rada Miejska San Francisco zatwierdziła uchwałę, w myśli której należy zachęcać szkoły, restauracje i sklepy do poszerzania bezmięsnej oferty.

Ochrona środowiska naturalnego to nie tylko rozmowy na szczycie i odgórnie narzucone przepisy prawne, ale też, a może przede wszystkim, codzienne wybory i świadomość tego, jak nasze postępowanie wpływa na świat, w którym żyjemy. Gaszenie światła, gdy się wychodzi z pomieszczenia, świadome zakupy, oszczędzanie wody, ograniczenie spożycia mięsa i wędlin czy w końcu segregacja śmieci ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne i na jakość naszego życia.

KF / PPK, 11-04-2013, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe