Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
Strona główna » Informator » Kraj » Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!

Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!

INFORMATOR. Kraj

Zuzanna Fojcik

zdrowemiasto.pl | dodane 28-11-2025

Zdjęcie ilustracyjne
 
Najnowsze badania pokazują, że o kondycji serca świadczy nie tylko poziom cholesterolu, ale też to, co dzieje się w naszych jelitach. Metaanaliza obejmująca 30 badań z udziałem prawie 49 tys. osób potwierdziła, że wysokie stężenie związku TMAO (produktu przemiany materii powstającego z czerwonego mięsa i innych produktów zwierzęcych) zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych o 41%, a ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny aż o 55%[1]. Tymczasem, według raportu „Czy Polacy znają Przepis na dobre życie?”[2], ponad połowa Polaków po przebytym zawale wciąż regularnie sięga po słodycze, a 42% wciąż spożywa czerwone mięso, przy jednoczesnym niskim spożyciu warzyw, owoców i ryb. Eksperci podkreślają, że bez zmiany codziennych nawyków żywieniowych trudno mówić o skutecznej profilaktyce sercowej. Akcja „Przepis na dobre życie” dotarła prosto tam, gdzie Polacy jedzą, a dokładnie do barów mlecznych we współpracy z którymi chcemy edukować o holistycznym podejściu do zdrowia.

Słodycze i czerwone mięso zagrażają sercu

Deklaratywnie unikamy fast foodów, ale dane z raportu „Czy Polacy znają przepis na dobre życie?”[3], pokazują, że sposób odżywiania Polaków nadal stanowi duże obciążenie dla serca:
  • Połowa respondentów po incydencie sercowo-naczyniowym regularnie spożywa słodycze i czerwone mięso.
  • Słodycze codziennie lub częściej niż raz w tygodniu spożywa łącznie 55% badanych po incydencie sercowo-naczyniowym (17% codziennie, 38% więcej niż raz w tygodniu).
  • Czerwone mięso codziennie lub częściej niż raz w tygodniu spożywa łącznie 42% badanych po incydencie sercowo-naczyniowym (5% codziennie, 37% więcej niż raz w tygodniu).
  • Jedynie 49% osób po incydencie sercowo-naczyniowym je warzywa i owoce codziennie.

"Wyniki raportu potwierdzają, że styl życia Polaków nadal pozostawia wiele do życzenia, jeśli chodzi o profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych. Spożycie przetworzonej żywności, cukru i czerwonego mięsa jest wysokie. Ponadto, jedynie 49% badanych spożywa warzywa i owoce codziennie, a regularne jedzenie ryb deklaruje zaledwie 5% respondentów. Zdrowa dieta to jeden z filarów kardioprotekcji, jednak świadomość jej wpływu na zdrowie serca jest wciąż niewystarczająca. Choć Polacy często rezygnują z fast foodów, nie przekłada się to na wzrost spożycia produktów korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego, takich jak warzywa, owoce, tłuszcze roślinne i ryby bogate w kwasy omega-3" – zaznacza prof. dr hab. n. med. Ryszard Piotrowicz, Narodowy Instytut Kardiologii.

Przez wiele lat uważano, że największym zagrożeniem dla zdrowia są tłuszcze i cholesterol. Dziś wiemy, że równie groźne może być zaburzenie flory bakteryjnej w jelitach (tzw. dysbioza). U osób starszych, szczególnie z problemami trawiennymi, nieprawidłowy mikrobiom może prowadzić do powstawania szkodliwego związku TMAO. Najważniejsze jest zatem odpowiednie odżywianie, które pomoże „przestawić” bakterie w jelitach na właściwe tory.[4]

Praktyczne zalecenia dla Polaków:
  • Fermentacja to klucz!
    Naturalne fermentowane produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry) oraz polskie kiszonki (kapusta, ogórki) to naturalne źródło probiotyków. Regularne ich spożywanie wspiera równowagę mikrobiomu. Warto zatem jeść je codziennie!
  • Ograniczenie TMAO przez błonnik.
    Aby ograniczyć produkcję TMAO, należy ograniczyć czerwone, przetworzone mięso i jednocześnie drastycznie zwiększyć spożycie błonnika prebiotycznego. Błonnik (z płatków owsianych, pełnoziarnistego pieczywa, cebuli, czosnku, roślin strączkowych) „karmi" dobre bakterie, które wypierają te produkujące szkodliwe metabolity. Codzienny koktajl z siemienia lnianego i owsianki jest prostym i skutecznym rozwiązaniem.
  • Rytuał biesiady wspierający trawienie.
    Jedzenie w pośpiechu i stresie negatywnie wpływa na trawienie. Dlatego zaleca się wspólnie celebrowane posiłki z bliskimi, które obniżają poziom stresu, wspierając tym samym cały przewód pokarmowy i ułatwiając przyswajanie składników odżywczych.

"To jest prawdziwie holistyczny przepis na dobre życie. Kardiologia idzie ręka w rękę z gastroenerologią. Zadbajmy o to, co jemy i z kim jemy. Nasze serce to doceni, a nasza energia życiowa wzrośnie" – podkreśla prof. dr hab. n. med. Ryszard Piotrowicz, Narodowy Instytut Kardiologii.

Edukacja tam, gdzie Polacy jedzą

W ostatnich tygodniach kampania „Przepis na dobre życie” dotarła do popularnych barów mlecznych w największych miastach Polski, aby promować zdrowie serca. Dzięki edukacyjnym materiałom informacje o zdrowej diecie docierały do szerokiego grona Polaków korzystających z posiłków w tych lokalizacjach.

-------------------
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39259062/
[2] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://kardioprotekcja.pl/wp-content/uploads/2025/04/AkcjaKardioprotekcja_Raport_Przepis_na_dobre_zycie_NOWY_2025_LR-1.pdf
[3] chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://kardioprotekcja.pl/wp-content/uploads/2025/04/AkcjaKardioprotekcja_Raport_Przepis_na_dobre_zycie_NOWY_2025_LR-1.pdf
[4] https://pagodietetyka.pl/tmao-a-choroby-serca-czy-mieso-i-mikrobiom-nas-zabijaja/

Zuzanna Fojcik, 28-11-2025, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Przekaż