Jedzenie ryb, od dawna uważane za zdrowe dla mózgu, rzeczywiście korzystnie wpływa na funkcjonowanie neuronów osób w średnim wieku i starszych - informują naukowcy na łamach pisma "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

Badacze z University of Manchester we współpracy z kolegami z różnych ośrodków europejskich wykazali, że osoby w średnim wieku i starsze z wyższym poziomem witaminy D mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Jak podkreślają naukowcy znaczna część witaminy D powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale drugim ważnym źródłem tej cennej witaminy są tłuste ryby.
Badaniem objęto ponad 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych, pozwalających ocenić umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji.
Autorzy badań wykazali, że związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy D, a możliwościami mózgu jest najbardziej widoczny u osób po 60 roku życia. Naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.
Badacze z University of Manchester we współpracy z kolegami z różnych ośrodków europejskich wykazali, że osoby w średnim wieku i starsze z wyższym poziomem witaminy D mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Jak podkreślają naukowcy znaczna część witaminy D powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale drugim ważnym źródłem tej cennej witaminy są tłuste ryby.
Badaniem objęto ponad 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych, pozwalających ocenić umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji.
Autorzy badań wykazali, że związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy D, a możliwościami mózgu jest najbardziej widoczny u osób po 60 roku życia. Naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
 - Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
 - Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
 - 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
 - Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
 - Wady i zalety aptek internetowych
 - Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
 - Suche oko - syndrom oka biurowego
 - Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
 - Elektryczne samochody wjechały do Polski
 - Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
 - Wszystkie w tym dziale
 
REKLAMA
![]()  | 


naukawpolsce.pl | dodane 13-09-2009





