Letnie owoce chronią przed rakiem i innymi chorobami
Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY
Amerykański Ośrodek Leczenia Raka przypomina, że jedzenie letnich owoców jest łatwą i smaczną metodą walki z rakiem. Owoce w lecie są pełne witamin, minerałów, błonnika i fitochemikaliów, które pomagają uchronić się przed rakiem i innymi chorobami. 
Jak informuje Rebeca Wright, RD, LD, specjalistka ds. żywienia w Amerykańskim Ośrodku Leczenia Raka, badania naukowe wykazały, że pewne chemikalia w owocach i warzywach nie tylko pomagają w zapobieganiu rakowi, ale także hamują wzrost istniejącego już nowotworu.

Pani Wright mówi też swym pacjentom, żeby „kierowali się kolorem” - im barwniejszy owoc, tym lepiej. Ciemniejsze owoce zawierają więcej substancji odżywczych zwalczających raka. Wybierz raczej czerwone winogrona niż zielone. Czerwone winogrona i letnie jagody pękają od witamin i przeciwutleniaczy zapobiegających rakowi.
Owoce cytrusowe, takie jak grejpfruty i pomarańcze, są bogate w witaminę C, idealny przeciwutleniacz pomagający w walce ze starzeniem i chorobami poprzez neutralizację wolnych rodników, które uszkadzają komórki.
Czerwone grejpfruty mają dodatkową zaletę w postaci likopenu. Jest to karotenoid, któremu przypisuje się zdolność ochrony przed rakiem prostaty i chorobą serca.
Idealnym letnim owocem jest kantalupa - bogata w karotenoidy, które mogą posiadać właściwości ochrony skóry. Badania naukowe wykazały, że karotenoidy gromadzą się w skórze zapewniając dodatkową ochronę przed szkodliwymi promieniami słońca.
Nektaryny także zawierają karotenoidy i są świetnym źródłem błonnika pomagającego zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
NHT / Tulsa World, Jul 2002
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Jak informuje Rebeca Wright, RD, LD, specjalistka ds. żywienia w Amerykańskim Ośrodku Leczenia Raka, badania naukowe wykazały, że pewne chemikalia w owocach i warzywach nie tylko pomagają w zapobieganiu rakowi, ale także hamują wzrost istniejącego już nowotworu.
Pani Wright mówi też swym pacjentom, żeby „kierowali się kolorem” - im barwniejszy owoc, tym lepiej. Ciemniejsze owoce zawierają więcej substancji odżywczych zwalczających raka. Wybierz raczej czerwone winogrona niż zielone. Czerwone winogrona i letnie jagody pękają od witamin i przeciwutleniaczy zapobiegających rakowi.
Owoce cytrusowe, takie jak grejpfruty i pomarańcze, są bogate w witaminę C, idealny przeciwutleniacz pomagający w walce ze starzeniem i chorobami poprzez neutralizację wolnych rodników, które uszkadzają komórki.
Czerwone grejpfruty mają dodatkową zaletę w postaci likopenu. Jest to karotenoid, któremu przypisuje się zdolność ochrony przed rakiem prostaty i chorobą serca.
Idealnym letnim owocem jest kantalupa - bogata w karotenoidy, które mogą posiadać właściwości ochrony skóry. Badania naukowe wykazały, że karotenoidy gromadzą się w skórze zapewniając dodatkową ochronę przed szkodliwymi promieniami słońca.
Nektaryny także zawierają karotenoidy i są świetnym źródłem błonnika pomagającego zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
NHT / Tulsa World, Jul 2002
Fot. Piotr Paweł Karbowniczek
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
 - Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
 - Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
 - 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
 - Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
 - Wady i zalety aptek internetowych
 - Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
 - Suche oko - syndrom oka biurowego
 - Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
 - Elektryczne samochody wjechały do Polski
 - Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
 - Wszystkie w tym dziale
 
REKLAMA
![]()  | 








