Czarna porzeczka – właściwości zdrowotne czarnej porzeczki
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki

Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki

INFORMATOR. Ciekawostki

BRC

zdrowemiasto.pl | dodane 26-09-2018


 
Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych w Polsce owoców, które uwielbiane są nie tylko ze względu na wyjątkowy i orzeźwiający smak, ale również cenne wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Co ciekawe, w tradycyjnej medycynie ludowej, owoce czarnej porzeczki stosowano do leczenia artretyzmu i reumatyzmu, ale także przy wypadaniu włosów lub jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów. Przede wszystkim jednak, owoce czarnej porzeczki to skuteczny składnik preparatów przeznaczonych do stosowania przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Czarna porzeczka w naturze

Czarna porzeczka to popularny w Polsce krzew owocowy i ozdobny, który dorasta do 1,5 m wysokości. Rośnie dziko w lasach oraz zaroślach na nizinach. Z uwagi na walory ozdobne, czarna porzeczka jest chętnie uprawiana w przydomowych ogrodach. Roślina ta wykształca drobne, ciemnogranatowe owoce, które powszechnie cenione są wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne.
Czarna porzeczka ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, przy czym wykorzystuje się zarówno jej liście, jak i owoce, z których przygotowuje się soki oraz smaczną i zdrową nalewkę zwaną smorodinówką.

blackcurrants680.jpg

Czarna porzeczka a witamina C

Owoce czarnej porzeczki są bezcennym źródłem witaminy C – w 100 gramach owoców można znaleźć aż 4 razy więcej witaminy C niż np. w pomarańczach! Tak wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) w owocach czarnej porzeczki sprawia, że są szczególnie polecane w przypadku osób, które często borykają się z przeziębieniami, obniżoną odpornością, mają słabe naczynia krwionośne, paradontozę czy próchnicę zębów.

Witamina C pomaga między innymi w:
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • właściwej produkcji kolagenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, chrząstek, dziąseł, skóry oraz zębów;
  • utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych;
  • ochronie komórek przed tzw. stresem oksydacyjnym.
Co istotne, witamina C przyczynia się również do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego, zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także zwiększa przyswajanie żelaza.

Właściwości czarnej porzeczki

Z uwagi na swoje właściwości, sok z owoców czarnej porzeczki jest często stosowany jako składnik preparatów na podrażnione gardło i krtań dla dzieci oraz dorosłych (np. http://fiorda.pl/). Wyciąg z owoców czarnej porzeczki działa wzmacniająco, odtruwająco, napotnie, moczopędnie i przeciwgorączkowo. Szczególnie polecany jest przy kaszlu, przeziębieniu, osłabieniu organizmu, a także w okresie rekonwalescencji po chorobie.

Owoce czarnej porzeczki warto regularnie spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym w celu zwiększenia ogólnej odporności organizmu.

BRC, 26-09-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe