Witamina D. Zapotrzebowanie w witaminę D. Brak lub niedobór witaminy D
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Brak lub niedobór witaminy D

Brak lub niedobór witaminy D

INFORMATOR. Ciekawostki

PPK

zdrowemiasto.pl | dodane 21-04-2015

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Witamina D to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych (obejmuje witaminy: D1 - kalcyferol, D2 - ergokalcyferol, D3 - cholekalcyferol). Witamina D reguluje w naszym organizmie wiele procesów: m.in. ma korzystny wpływ na kości, na system nerwowy i mięśniowy, poprawia pracę układu odpornościowego, reguluje podziały komórek, dzięki czemu może spowalniać rozwój nowotworów. Witamina D ma również wpływ na stan naszego uzębienia.

Brak lub niedobór witaminy D (awitaminoza) u dzieci i młodzieży prowadzi do krzywicy. Niedobór witaminy D u dorosłych przyczynia się m.in. do osłabienia kości, powodując ich rozmiękanie, łamliwość i może prowadzić do osteoporozy.

Produkcja witaminy D w naszym organizmie odbywa się w skórze a dzieje się to dzięki promieniom słonecznym. Pod wpływem światła słonecznego skóra jest w stanie wyprodukować znaczną część dobowego zapotrzebowania na tę witaminę. Ilości uzupełniające organizm czerpie ze źródeł pokarmowych. Produkcja witaminy D w skórze człowieka zależy m.in. od: pory roku, zachmurzenia i zanieczyszczenia powietrza, szerokości geograficznej, stosowania kremów z filtrem, pigmentacji (np. skóra o ciemnej karnacji z powodu zawartej w niej melaniny produkuje witaminę D nawet kilkakrotnie wolniej) oraz jej wieku.

Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D lub intensywna ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe nie może powodować hiperwitaminozy, ponieważ nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę D zapobiegając jej nadprodukcji.

Dostępne na rynku suplementy witaminy D najlepiej stosować po konsultacji z lekarzem. Doustne dawki witaminy D ustalane są indywidualnie, zależą bowiem od konkretnej sytuacji klinicznej.

Istnieje ścisły związek poziomu witaminy D z poziomem wapnia, dlatego przed i w trakcie leczenia należy go monitorować. Zbyt wysoki poziom witaminy D może być szkodliwy.

plaza_680v67verso.jpg
Fot. zdrowemiasto.pl

Najbogatsze w ten związek pokarmy to morskie ryby oleiste (makrela, łosoś, sardynka, tuńczyk, śledź, wątroba dorsza, tran) i ich przetwory. Bogate w witaminę D jest także żółtko jaja kurzego oraz mleko i jego przetwory. Obecnie niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w witaminę D (np. margaryna, płatki śniadaniowe).

Zapotrzebowanie na witaminę D zależy od wielu czynników. Dzieci potrzebują więcej witaminy niż dorośli. Z wiekiem maleje zdolność organizmu do jej wytwarzania pod wpływem promieni ultrafioletowych. Osoby o ciemnej karnacji muszą otrzymywać więcej witaminy D. Więcej witaminy D powinni spożywać mieszkańcy miast, a zwłaszcza rejonów z dużym zanieczyszczeniem powietrza. Uzupełniać witaminę D powinny także osoby pracujące nocą bądź w warunkach przyciemnionych, odżywiające się pokarmami ubogimi w witaminę D. Suplementacja witaminy D ważna jest w przypadku niektórych chorób. Zaleca się jej uzupełnianie w związku z przyjmowaniem określonych leków.

Prawidłowe żywienie oraz spędzanie wolnego czasu aktywnie na świeżym powietrzu to prosta recepta na zdrowie przez cały rok.

PPK, 21-04-2015, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe