Ziemniak na polskim stole i na Festiwalu Nauki
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Ziemniak ma wysoką wartość odżywczą. Jest jedną z niewielu roślin, które zawierają właściwie wszystko, co jest cenne dla naszego zdrowia: tłuszcze w niewielkiej ilości, białko o bardzo dobrym składzie aminokwasowym, skrobię i błonnik pokarmowy, który bardzo dobrze wpływa na perystaltykę jelit - przekonywała dr Barbara Lutomirska podczas Festiwalu Nauki w Jabłonnie.
Dr Lutomirska jest pracownikiem jadwisińskiego oddziału Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Prezentacja "Ziemniak na polskim stole" już od wielu lat jest jedną z atrakcji Festiwalu Nauki w Jabłonnie. Również w tym roku popularnością cieszyły się warsztaty, gdzie najmłodsi wykonywali prace plastyczne z ziemniakiem w roli materiału twórczego, oraz wystawa 32 odmian tej rośliny.
"Z ziemniaka można zrobić wiele. Od ludzików, poprzez cuda kulinarne, do przetworów spożywczych - np. czipsów i frytek. W Polsce mamy aż 92 odmiany ziemniaków. Żeby zasłużyć sobie na miano odrębnej odmiany, ziemniak musi różnić się od sąsiedniego przynajmniej jedną cechą" - tłumaczyła dr Lutomirska.
Jak dodała, cech, które decydują o wartości spożywczej ziemniaka jest około 50, przy czym nie wszystkie są równie istotne. Jednym z najważniejszych parametrów odmiany jest plonowanie i jakość plonu zależna znów od kilkunastu elementów. Ziemniaki różnią się od siebie przeznaczeniem, długością okresu wegetacji i cechami ogólnogospodarczymi.
"Ziemniak może być skrobiowy lub przeznaczony na cele spożywcze - do konsumpcji bezpośredniej lub dla przetwórstwa. Za cechy ważne uważa się smak, konsystencję i barwę miąższu po ugotowaniu oraz ogólny wygląd bulwy" - wyliczała naukowiec.
Podkreśliła, że ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Zawartość tej witaminy jest w ziemniaku stabilna, i nie ma znaczenia okres przechowywania. Badacze zanotowali zaledwie nieznaczne zmniejszenie zawartości cennego składnika w bulwie od dnia zbioru przez cały okres zimowy. Witamina nie wymywa się też w procesie gotowania, zatem zjadając normalne porcje ziemniaków z wody dostarczamy organizmowi przynajmniej połowę dziennej dawki niezbędnej dla zdrowia.
Zachowanie wszystkich substancji odżywczych gwarantuje serwowanie ziemniaków pieczonych. Takie przygotowanie wyklucza wypłukanie cennych elementów.
Zdaniem specjalistki, warto wiedzieć, że czipsy i frytki są niezdrowe głównie wtedy, kiedy nie stosuje się właściwej technologii ich przygotowania. Substancje rakotwórcze, akryloamidy, powstają przy kontakcie skrobi z tłuszczem. Zawartość skrobi w ziemniaku spożywczym nie przekracza 15 procent, ale najwięcej wydziela się wówczas, gdy ziemniak jest krojony. Po przekrojeniu należy go zatem dokładnie zblanszować, co w warunkach domowych oznacza po prostu sparzenie surowych frytek, talarków czy kostek, wymycie drobinek powstających na powierzchni przekrojonych komórek.
Dr Lutomirska jest pracownikiem jadwisińskiego oddziału Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Prezentacja "Ziemniak na polskim stole" już od wielu lat jest jedną z atrakcji Festiwalu Nauki w Jabłonnie. Również w tym roku popularnością cieszyły się warsztaty, gdzie najmłodsi wykonywali prace plastyczne z ziemniakiem w roli materiału twórczego, oraz wystawa 32 odmian tej rośliny.
"Z ziemniaka można zrobić wiele. Od ludzików, poprzez cuda kulinarne, do przetworów spożywczych - np. czipsów i frytek. W Polsce mamy aż 92 odmiany ziemniaków. Żeby zasłużyć sobie na miano odrębnej odmiany, ziemniak musi różnić się od sąsiedniego przynajmniej jedną cechą" - tłumaczyła dr Lutomirska.
Jak dodała, cech, które decydują o wartości spożywczej ziemniaka jest około 50, przy czym nie wszystkie są równie istotne. Jednym z najważniejszych parametrów odmiany jest plonowanie i jakość plonu zależna znów od kilkunastu elementów. Ziemniaki różnią się od siebie przeznaczeniem, długością okresu wegetacji i cechami ogólnogospodarczymi.
"Ziemniak może być skrobiowy lub przeznaczony na cele spożywcze - do konsumpcji bezpośredniej lub dla przetwórstwa. Za cechy ważne uważa się smak, konsystencję i barwę miąższu po ugotowaniu oraz ogólny wygląd bulwy" - wyliczała naukowiec.
Podkreśliła, że ziemniaki są cennym źródłem witaminy C. Zawartość tej witaminy jest w ziemniaku stabilna, i nie ma znaczenia okres przechowywania. Badacze zanotowali zaledwie nieznaczne zmniejszenie zawartości cennego składnika w bulwie od dnia zbioru przez cały okres zimowy. Witamina nie wymywa się też w procesie gotowania, zatem zjadając normalne porcje ziemniaków z wody dostarczamy organizmowi przynajmniej połowę dziennej dawki niezbędnej dla zdrowia.
Zachowanie wszystkich substancji odżywczych gwarantuje serwowanie ziemniaków pieczonych. Takie przygotowanie wyklucza wypłukanie cennych elementów.
Zdaniem specjalistki, warto wiedzieć, że czipsy i frytki są niezdrowe głównie wtedy, kiedy nie stosuje się właściwej technologii ich przygotowania. Substancje rakotwórcze, akryloamidy, powstają przy kontakcie skrobi z tłuszczem. Zawartość skrobi w ziemniaku spożywczym nie przekracza 15 procent, ale najwięcej wydziela się wówczas, gdy ziemniak jest krojony. Po przekrojeniu należy go zatem dokładnie zblanszować, co w warunkach domowych oznacza po prostu sparzenie surowych frytek, talarków czy kostek, wymycie drobinek powstających na powierzchni przekrojonych komórek.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Dostępna innowacyjna metoda dla pacjentów dializowanych: mniejsze ryzyko powikłań chirurgicznych i krótszy czas rekonwalescencji
- Sezon infekcyjny ruszył. Czy szczepienia powstrzymają falę grypy i RSV?
- Co dalej z leczeniem ostrej porfirii wątrobowej?
- Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
- Rak płuca – wyzwanie współczesnej onkologii. Immunoterapia dla chorych w gorszym stanie sprawności.
- Co dziesiąty pacjent jest narażony na zdarzenie niepożądanepodczas leczenia szpitalnego. Większość szpitali wciąż bez elektronicznego systemu raportowania
- Październik to najlepszy moment, by wzmocnić odporność
- Zapowiadane rozszerzenie wskazań do badań PET/CT to ogromna szansa dla chorych
- Potrzebny program pilotażowy dla pacjentów dializowanych – obecne wyceny procedur nefrologicznych nie odzwierciedlają kosztów leczenia
- Infekcja, która nie boli, a zabija – jak brak podstawowego leczenia prowadzi do dramatycznych konsekwencji?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |


naukawpolsce.pl | dodane 28-09-2009





