Służby sanitarne przestrzegają przed wakacyjnymi chorobami
PAP - NAUKA W POLSCE. Medycyna i zdrowie

Fot. zdrowemiasto.pl
Zatrucia pokarmowe, zakażenia bakteriami przy kontakcie ze zwierzętami i owadami oraz choroby przenoszone drogą płciową - to najistotniejsze wakacyjne zagrożenia przed którymi przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny i apeluje o zachowywanie higieny. Jak podkreśla GIS, aby skutecznie zapobiegać zakażeniom należy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny. Chodzi zwłaszcza o mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania, przed każdym spożyciem posiłku, każdorazowo po wyjściu z toalety. Trzeba też dokładnie myć przedmioty służące do przygotowywania żywności i chronić kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami; podczas przygotowywania oddzielać surowe mięso, drób od gotowej do spożycia żywności.
Należy unikać spożywania żywności - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - o której wiadomo, że była przechowywana w niewłaściwych warunkach termicznych (np. surowe, półsurowe mięso - jak befsztyk tatarski tzw. "tatar", produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne - jak bita śmietana). Nie pijmy też surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej.
Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).
Do najczęstszych chorób, który występowania nasila się latem, należy salmoneloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.
Inną z chorób przed którą przestrzega GIS jest jersionioza - występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Są to objawy, które są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.
U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.
Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt mięsożernych. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.
GIS przypomina, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające kleszcze, a udając się do lasu pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie z lasu należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Należy unikać spożywania żywności - zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego - o której wiadomo, że była przechowywana w niewłaściwych warunkach termicznych (np. surowe, półsurowe mięso - jak befsztyk tatarski tzw. "tatar", produkty na bazie surowych jaj - jak krem w ciastach, produkty mleczne - jak bita śmietana). Nie pijmy też surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej.
Służby sanitarne przypominają również o konieczności systematycznego odrobaczania psów i mycia rąk po kontakcie ze zwierzętami. Wskazane jest też dokładne mycie owoców leśnych przed ich spożyciem (szczególnie jagód i nisko rosnących owoców, które mogą być zanieczyszczone odchodami lisa, co może wywołać zakażenie bąblowicą).
Do najczęstszych chorób, który występowania nasila się latem, należy salmoneloza. Zakażenie może przybierać różne postacie kliniczne w zależności od właściwości zarazka i dawki zakażającej oraz stanu odporności człowieka (u zdrowych osób zakażenie małą dawką może przebiegać bezobjawowo). Zwykle objawy to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, wymioty, odwodnienie. Znacznie cięższy przebieg obserwuje się u dzieci i osób w podeszłym wieku, a także z obniżoną odpornością. W zależności od dawki zakażającej objawy mogą rozwinąć się w czasie od 6 godzin do 7 dni od spożycia.
Inną z chorób przed którą przestrzega GIS jest jersionioza - występująca głównie u dzieci. Najczęstsze objawy to gorączka, bóle brzucha i biegunka, często z domieszką krwi. Pojawiają się 4-7 dni po zakażeniu i mogą trwać od 1 do 3 tygodni lub dłużej. U starszych dzieci i osób dorosłych występuje ból po prawej dolnej stronie brzucha i gorączka. Są to objawy, które są często mylone z zapaleniem wyrostka robaczkowego.
U niewielkiego procenta osób zakażonych występują komplikacje tj. wysypka na skórze, bóle stawów, sepsa. Stwierdzono również zgony z powodu jersiniozy. Do zakażenia może dochodzić na skutek spożycia skażonej żywności, mleka i wody, poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami i zakażonymi ludźmi.
Groźna jest także bąblowica, powodowana przez larwy gatunku tasiemca, osiedlające się w narządach wewnętrznych. Postać dojrzała tasiemca występuje w jelitach domowych i dzikich zwierząt mięsożernych. Źródłem zarażenia w warunkach polskich są psy i lisy rozsiewające jaja tasiemca.
GIS przypomina, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające kleszcze, a udając się do lasu pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie z lasu należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy. (PRO)
Więcej informacji na www.naukawpolsce.pap.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Dostępna innowacyjna metoda dla pacjentów dializowanych: mniejsze ryzyko powikłań chirurgicznych i krótszy czas rekonwalescencji
- Sezon infekcyjny ruszył. Czy szczepienia powstrzymają falę grypy i RSV?
- Co dalej z leczeniem ostrej porfirii wątrobowej?
- Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
- Rak płuca – wyzwanie współczesnej onkologii. Immunoterapia dla chorych w gorszym stanie sprawności.
- Co dziesiąty pacjent jest narażony na zdarzenie niepożądanepodczas leczenia szpitalnego. Większość szpitali wciąż bez elektronicznego systemu raportowania
- Październik to najlepszy moment, by wzmocnić odporność
- Zapowiadane rozszerzenie wskazań do badań PET/CT to ogromna szansa dla chorych
- Potrzebny program pilotażowy dla pacjentów dializowanych – obecne wyceny procedur nefrologicznych nie odzwierciedlają kosztów leczenia
- Infekcja, która nie boli, a zabija – jak brak podstawowego leczenia prowadzi do dramatycznych konsekwencji?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |


naukawpolsce.pl / arch. 07.07.2008 | dodane 23-05-2009





