Ponad 570 tys. uczniów skorzysta z programu "owoce w szkole"
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Ponad 570 tys. dzieci w drugim semestrze roku szkolnego 2009/2010 bezpłatnie otrzymuje owoce i warzywa w szkole - poinformowała PAP Agencja Rynku Rolnego. To o 91 proc. więcej dzieci, niż w pierwszym semestrze tego roku szkolnego.
Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest w szkołach od października ub.r. Program jest skierowany do dzieci w wieku sześć - dziewięć lat. Akcja jest finansowana przez Agencję Rynku Rolnego: 9,2 mln euro pochodzi z UE, a 3 mln euro to środki krajowe.
W pierwszym semestrze roku szkolnego 2009/10 do programu przystąpiło ok. 2,5 tys. szkół podstawowych i uczestniczyło w nim ok. 300 tys. uczniów. W drugim semestrze jest to 5648 szkół (ok. 120 proc. więcej niż w I semestrze), z liczbą 571 tys. 119 dzieci z klas I - III (ok. 91 proc. więcej niż w semestrze I).
W tym semestrze uczniowie otrzymują trzy porcje owoców i warzyw przez 10 wybranych tygodni (łącznie 30 porcji).
Warunkiem otrzymywania przez szkołę owoców i warzyw jest zawarcie umowy między szkołą a zaakceptowanym przez ARR dostawcą tych produktów.
Program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, a także zatrzymać spadek konsumpcji owoców i warzyw w Polsce. Ma też ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym jedzeniu owoców i warzyw.
Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest w szkołach od października ub.r. Program jest skierowany do dzieci w wieku sześć - dziewięć lat. Akcja jest finansowana przez Agencję Rynku Rolnego: 9,2 mln euro pochodzi z UE, a 3 mln euro to środki krajowe.
W pierwszym semestrze roku szkolnego 2009/10 do programu przystąpiło ok. 2,5 tys. szkół podstawowych i uczestniczyło w nim ok. 300 tys. uczniów. W drugim semestrze jest to 5648 szkół (ok. 120 proc. więcej niż w I semestrze), z liczbą 571 tys. 119 dzieci z klas I - III (ok. 91 proc. więcej niż w semestrze I).
W tym semestrze uczniowie otrzymują trzy porcje owoców i warzyw przez 10 wybranych tygodni (łącznie 30 porcji).
Warunkiem otrzymywania przez szkołę owoców i warzyw jest zawarcie umowy między szkołą a zaakceptowanym przez ARR dostawcą tych produktów.
Program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, a także zatrzymać spadek konsumpcji owoców i warzyw w Polsce. Ma też ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym jedzeniu owoców i warzyw.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Dostępna innowacyjna metoda dla pacjentów dializowanych: mniejsze ryzyko powikłań chirurgicznych i krótszy czas rekonwalescencji
- Sezon infekcyjny ruszył. Czy szczepienia powstrzymają falę grypy i RSV?
- Co dalej z leczeniem ostrej porfirii wątrobowej?
- Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
- Rak płuca – wyzwanie współczesnej onkologii. Immunoterapia dla chorych w gorszym stanie sprawności.
- Co dziesiąty pacjent jest narażony na zdarzenie niepożądanepodczas leczenia szpitalnego. Większość szpitali wciąż bez elektronicznego systemu raportowania
- Październik to najlepszy moment, by wzmocnić odporność
- Zapowiadane rozszerzenie wskazań do badań PET/CT to ogromna szansa dla chorych
- Potrzebny program pilotażowy dla pacjentów dializowanych – obecne wyceny procedur nefrologicznych nie odzwierciedlają kosztów leczenia
- Infekcja, która nie boli, a zabija – jak brak podstawowego leczenia prowadzi do dramatycznych konsekwencji?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |


naukawpolsce.pl | dodane 28-03-2010





