Magnez potrzebny szczególnie podczas ciąży
PAP - NAUKA W POLSCE. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Jak podaje Gulczyńska, ze wstępnych wyników badań prowadzonych w ICZMP wynika, że w różnych regionach Polski niedobory magnezu dotyczą od 10 - 90 proc. pacjentek ciężarnych. Najwięcej kobiet z niedoborem magnezu w czasie ciąży mieszka w regionach uprzemysłowionych Polski z rozwiniętym przemysłem ciężkim (górnictwo, hutnictwo, przemysł chemiczny).
Jak zaznacza Wojtaszek - w ramach prowadzonej przez PTM kampanii "Woda dla zdrowia matki i przyszłego pokolenia" - dobrym źródłem magnezu, wapnia, sodu i jodu mogą być wody mineralne.
"Trzeba szukać takiej wody, która ma jak najwięcej magnezu, bo z wodą nie można go przedawkować" - wyjaśnia Wojtaszek. Przytacza również słowa francuskiego badacza magnezu prof. Jeana Durlacha z książki "Magnez w praktyce klinicznej", że magnez zawarty w wodzie jest wchłaniany przez człowieka szybciej i szerzej niż reszta magnezu znajdującego się w pożywieniu.
Jego zdaniem warto sięgać również po wody zawierajace wapń. "Jest nie tylko podstawowym budulcem układu kostnego, którego przyrost w okresie płodowym jest imponujący, ale także uczestniczy w przekazywaniu impulsów bioelektrycznych w procesie budowy całego organizmu dziecka. Jego niedobór powoduje osteoporozę, która ujawnia się w późniejszym wieku i krzywicę, którą widać o wiele wcześniej u dzieci" - podaje Wojtaszek.
Prof. Zofia Zachwieja z Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, podkreśla, że przyswajalność wapnia z wody jest bardzo duża i dlatego jest to szczególnie ważne dla kobiet, które nie lubią lub nie mogą pić mleka.
Wody mineralne zawierają również sód i jod. Pierwszy z nich reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i wraz z potasem tworzy tzw. pompę sodowo-potasową, która dostarcza składniki odżywcze do poszczególnych komórek. Z kolei jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, a te regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i mięśniowego, krążenie krwi, a przede wszystkim wzrost i dojrzewanie najmłodszego pokolenia.
Woda tak samo jak pożywienie powinna nam dostarczać cennych składników odżywczych. Jak zauważyła prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Akademii Medycznej w Warszawie, powinniśmy wycisnąć z niej, co się da, przede wszystkim wapń, magnez i jod. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały, czyli wodę mineralną, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu tych pierwiastków w organizmie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Dostępna innowacyjna metoda dla pacjentów dializowanych: mniejsze ryzyko powikłań chirurgicznych i krótszy czas rekonwalescencji
- Sezon infekcyjny ruszył. Czy szczepienia powstrzymają falę grypy i RSV?
- Co dalej z leczeniem ostrej porfirii wątrobowej?
- Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
- Rak płuca – wyzwanie współczesnej onkologii. Immunoterapia dla chorych w gorszym stanie sprawności.
- Co dziesiąty pacjent jest narażony na zdarzenie niepożądanepodczas leczenia szpitalnego. Większość szpitali wciąż bez elektronicznego systemu raportowania
- Październik to najlepszy moment, by wzmocnić odporność
- Zapowiadane rozszerzenie wskazań do badań PET/CT to ogromna szansa dla chorych
- Potrzebny program pilotażowy dla pacjentów dializowanych – obecne wyceny procedur nefrologicznych nie odzwierciedlają kosztów leczenia
- Infekcja, która nie boli, a zabija – jak brak podstawowego leczenia prowadzi do dramatycznych konsekwencji?
- Wszystkie w tym dziale
![]() |


naukawpolsce.pl | dodane 17-08-2009





