Maski otyłości - dlaczego tyjemy i czy odchudzanie ma sens?
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Plaga współczesności, choroba cywilizacyjna, defekt urody – jakkolwiek by nie postrzegać otyłości, możemy się zgodzić co do jednego – staje się problemem coraz większej ilości osób, niezależnie od płci i wieku. I nie zawsze są one „same sobie winne”. Mimo prób odchudzania i prowadzenia reżimu żywieniowego, część z nich albo nie może schudnąć, albo wyniki ich wyrzeczeń są nikłe.
Otyłość bywa najczęściej wynikiem nieprawidłowego odżywiania się, nadmiernie energetycznych posiłków i siedzącego trybu życia, który nie jest naturalny dla człowieka. Jednakże błędy żywieniowe często popełniane są znacznie wcześniej, już w dzieciństwie między innymi w wyniku zaniedbań rodziców. Dorośli, którzy byli otyli w dzieciństwie, mogą zmagać się ze zbędnymi kilogramami, nawet jeśli w późniejszym okresie prowadzili zdrowy tryb życia. Wszechobecny stres i tempo życia także sprzyjają tyciu – nerwy często zajadamy przekąskami, a spożywając posiłki w pośpiechu, nie zwracamy uwagi na to, co jemy i w jakiej ilości. Często sięgamy po żywność wysoko przetworzoną i przesyconą konserwantami.
Ściągnij maskę
Nadwaga i otyłość to jedynie maski – objawy złożonych przyczyn, które powodują, że część z nas przybiera na wadze w sposób niekontrolowany. – Warto zajrzeć pod maski otyłości. Warto zastanowić się, co tak naprawdę powoduje, że część ludzi tyje, a inni, w tych samych uwarunkowaniach, radzą sobie z kontrolą wagi – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej, która wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Praktycznej Terapii Otyłości i Kliniką Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, organizuje 2 czerwca w Poznaniu konferencję pod tytułem „Maski otyłości”. – Zastanowienie się nad prawdziwymi przyczynami otyłości pomoże w zwalczaniu stereotypowego postrzegania osoby otyłej, a także w skutecznym doborze diety czy wręcz leczenia – dodaje dr Justyna Leszka.
Chudnij z rozsądkiem
Czy to, że nasza waga nie zawsze zależy tylko od nas oznacza, że nie warto się odchudzać i dbać o dietę? Oczywiście, że nie! Należy jednak czynić to w sposób przemyślany i przy profesjonalnym wsparciu. W przeciwnym razie można nabawić się dodatkowych zaburzeń zdrowotnych. Współcześnie wizerunek osoby szczupłej, dbającej o kondycję i zdrowie staje się wręcz wyznacznikiem statusu społecznego. Stąd tak ważne jest profesjonalne podejście do sprawy bilansowania diety czy odchudzania. Kolorowe poradniki i „diety cud”, na które moda równie szybko przychodzi, jak przemija, przestają wystarczać. Istnieje zapotrzebowanie na profesjonalnie przygotowanych dietetyków, którzy będą potrafili ustalić przyczynę otyłości, dobrać i poprowadzić właściwą dietę. – Na naszej uczelni kształcimy studentów na kierunku dietetyka, przygotowując ich do pracy pod względem solidnego wyposażenia teoretycznego oraz umiejętności praktycznych – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan WSEIiI. – Współcześnie dietetyk nie może skupiać się wyłącznie na tym, co pacjent je, ale także na jego uwarunkowaniach psychospołecznych, a nawet rodzinnych. Tylko to gwarantuje powodzenie w zapewnieniu zdrowia i szczupłej sylwetki – dodaje.
Bardzo ważne jest propagowanie wiedzy dotyczącej żywienia i zdrowego stylu życia. Dlatego już od najmłodszych lat rodzice, lekarze, pedagodzy i inni specjaliści powinni edukować dzieci na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
Otyłość bywa najczęściej wynikiem nieprawidłowego odżywiania się, nadmiernie energetycznych posiłków i siedzącego trybu życia, który nie jest naturalny dla człowieka. Jednakże błędy żywieniowe często popełniane są znacznie wcześniej, już w dzieciństwie między innymi w wyniku zaniedbań rodziców. Dorośli, którzy byli otyli w dzieciństwie, mogą zmagać się ze zbędnymi kilogramami, nawet jeśli w późniejszym okresie prowadzili zdrowy tryb życia. Wszechobecny stres i tempo życia także sprzyjają tyciu – nerwy często zajadamy przekąskami, a spożywając posiłki w pośpiechu, nie zwracamy uwagi na to, co jemy i w jakiej ilości. Często sięgamy po żywność wysoko przetworzoną i przesyconą konserwantami.
Ściągnij maskę
Nadwaga i otyłość to jedynie maski – objawy złożonych przyczyn, które powodują, że część z nas przybiera na wadze w sposób niekontrolowany. – Warto zajrzeć pod maski otyłości. Warto zastanowić się, co tak naprawdę powoduje, że część ludzi tyje, a inni, w tych samych uwarunkowaniach, radzą sobie z kontrolą wagi – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej, która wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Praktycznej Terapii Otyłości i Kliniką Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, organizuje 2 czerwca w Poznaniu konferencję pod tytułem „Maski otyłości”. – Zastanowienie się nad prawdziwymi przyczynami otyłości pomoże w zwalczaniu stereotypowego postrzegania osoby otyłej, a także w skutecznym doborze diety czy wręcz leczenia – dodaje dr Justyna Leszka.
Chudnij z rozsądkiem
Czy to, że nasza waga nie zawsze zależy tylko od nas oznacza, że nie warto się odchudzać i dbać o dietę? Oczywiście, że nie! Należy jednak czynić to w sposób przemyślany i przy profesjonalnym wsparciu. W przeciwnym razie można nabawić się dodatkowych zaburzeń zdrowotnych. Współcześnie wizerunek osoby szczupłej, dbającej o kondycję i zdrowie staje się wręcz wyznacznikiem statusu społecznego. Stąd tak ważne jest profesjonalne podejście do sprawy bilansowania diety czy odchudzania. Kolorowe poradniki i „diety cud”, na które moda równie szybko przychodzi, jak przemija, przestają wystarczać. Istnieje zapotrzebowanie na profesjonalnie przygotowanych dietetyków, którzy będą potrafili ustalić przyczynę otyłości, dobrać i poprowadzić właściwą dietę. – Na naszej uczelni kształcimy studentów na kierunku dietetyka, przygotowując ich do pracy pod względem solidnego wyposażenia teoretycznego oraz umiejętności praktycznych – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan WSEIiI. – Współcześnie dietetyk nie może skupiać się wyłącznie na tym, co pacjent je, ale także na jego uwarunkowaniach psychospołecznych, a nawet rodzinnych. Tylko to gwarantuje powodzenie w zapewnieniu zdrowia i szczupłej sylwetki – dodaje.
Bardzo ważne jest propagowanie wiedzy dotyczącej żywienia i zdrowego stylu życia. Dlatego już od najmłodszych lat rodzice, lekarze, pedagodzy i inni specjaliści powinni edukować dzieci na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Dostępna innowacyjna metoda dla pacjentów dializowanych: mniejsze ryzyko powikłań chirurgicznych i krótszy czas rekonwalescencji
- Sezon infekcyjny ruszył. Czy szczepienia powstrzymają falę grypy i RSV?
- Co dalej z leczeniem ostrej porfirii wątrobowej?
- Gdzie bije drugie serce Polaków? W jelitach!
- Rak płuca – wyzwanie współczesnej onkologii. Immunoterapia dla chorych w gorszym stanie sprawności.
- Co dziesiąty pacjent jest narażony na zdarzenie niepożądanepodczas leczenia szpitalnego. Większość szpitali wciąż bez elektronicznego systemu raportowania
- Październik to najlepszy moment, by wzmocnić odporność
- Zapowiadane rozszerzenie wskazań do badań PET/CT to ogromna szansa dla chorych
- Potrzebny program pilotażowy dla pacjentów dializowanych – obecne wyceny procedur nefrologicznych nie odzwierciedlają kosztów leczenia
- Infekcja, która nie boli, a zabija – jak brak podstawowego leczenia prowadzi do dramatycznych konsekwencji?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |








