Walentynki od kuchni
Strona główna » Poczekalnia » Kuchnia » Walentynki od kuchni

Walentynki od kuchni

POCZEKALNIA. Kuchnia

Sylwester Lis

zdrowemiasto.pl | dodane 13-02-2013

Sylwester Lis - szef kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
 
Jak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Afrodyzjaki także obecnie cieszą się olbrzymią popularnością. A że święto zakochanych tuż tuż, warto zadbać, by zawartość naszej lodówki sprzyjała miłosnej chemii. U progu walentynek serwujemy przegląd popularnych afrodyzjaków.

Cebula

Zazwyczaj kojarzy się z płaczem, ale okazuje się, że może też sprzyjać miłosnym uniesieniom. Tak bardzo, że jej spożywania zakazywano egipskim kapłanom. W szczególne właściwości cebuli wierzyli też Grecy, ale to dzięki Arabom zyskała swoją sławę afrodyzjaku.

Polecane danie: Torcik z pstrąga z puree z cebuli i imbiru, sosem z krewetek oraz marynowanych pomidorów z kaparami. Czas przygotowania:  30 minut. Składniki: 120 g fileta z pstrąga, sok i skórka z cytryny, sól morska, pieprz biały.
Sposób przygotowania: Filety czyścimy z ości i łusek. Następnie kalibrujemy, wakujemy i doprawiamy, po czym gotujemy je przez 10 min. w cyrkulatorze w temperaturze 56oC. Chłodzimy i doprawiamy solą morską.

Puree z cebuli. Składniki: 200 g żółtej cebuli, masło sklarowane, 100 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml rosołu, 5 g mączki świętojańskiej, ziarenka kolendry, świeży imbir, sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle razem z kolendrą, tak aby wyciągnąć z niej całą słodycz. Dodajemy mączkę, podlewamy winem i redukujemy o 70% – pozwalamy, aby ponad połowa płynu wyparowała. Następnie dodajemy rosół i przyprawy. Całość miksujemy i przecieramy przez sitko, tak by zyskało delikatną, aksamitną konsystencję.

Sos z krewetek. Składniki: 200 g skorupy z krewetek, 200 ml białego pół wytrawnego wina, 200 g włoszczyzny korzennej z porem, masło sklarowane, 50 g cebuli, sok i skórka z limonki, sól, pieprz biały, masło mrożone.
Sposób przygotowania: Skorupy z krewetek podsmażamy na maśle, dodajemy warzywa pokrojone na długie, cienkie słupki, podlewamy winem i czekamy aż połowa płynu wyparuje. Następnie podlewamy wodą i czekamy aż połowa wyparuje. Trzykrotnie powtarzamy czynność.  Całość odcedzamy, redukujemy, doprawiamy i na końcu mrożonym masłem zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji.

Concasse. Składniki: 50 g pomidorów, 5 g kaparów, oliwa extra virgin
Sposób przygotowania: Pomidory blanszujemy i obieramy ze skóry, następnie czyścimy je z wszystkich nasion i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kaparami i oliwą.

2_szparagi.jpg
Fot. GooseGrease
Szparagi
Już starożytni uważali, że szparagi pobudzają – i to przedstawicieli obu płci. Napoje miłosne ze szparagów przyrządzały m.in. czarownice z Tessalii, ich walory doceniały też Indianki. Szparagi w roli afrodyzjaków występowały też w  potrawach tureckich i arabskich. Swoje szczególne działanie szparagi zawdzięczają kwasowi foliowemu – zwiększa on produkcję histaminy w organizmie.

Polecane danie: Policzki wieprzowe w kompozycji musu z rzepy, popiołu z pora, sosu ze szparagów. Czas przygotowania: 2,5 godziny. Składniki: 300 g policzków wieprzowych, 3-4 szklanki wina czerwonego, 1 papryczka chilli, kora cynamonowa, szałwia, 50 ml soku jabłkowego, 30 g masła sklarowanego, sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zaprawiamy w marynacie z czerwonego wina, papryczki chilli, kory cynamonowej, szałwii, soku jabłkowego, pieprzu – odstawiamy na 12 godzin. Następnie zamarynowane policzki wieprzowe spinamy wykałaczkami i obsmażamy na wcześniej rozgrzanej patelni. Dobrze wysmażone mięso zalewamy marynatą, dodając wodę, wszystko solimy do smaku. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa. Kolejno, otrzymany sos cedzimy i odparowujemy, a na koniec zagęszczamy zamrożonym masłem.

Mus z rzepy.
Składniki: 30 g sklarowanego masła, 100 g rzepy, 50 g  korzenia pietruszki, 50 ml białego wina, skórka z pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, 50 ml słodkiej śmietany, 1 kg mączki świętojańskiej, igły sosny, sól, biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Obraną rzepę i pietruszkę drobno siekamy, następnie podsmażamy na maśle dodając igły oraz mączkę świętojańską, całość podlewamy winem i redukujemy o 50% i podlewamy śmietaną. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, usuwamy igły, całość miksujemy i przecieramy całość na jednolitą masę kremową.  

Popiół z pora. Składniki: 200 g pora (biała część).
Sposób przygotowania:
Pora wkładamy do rozgrzanego pieca na 80°C , suszymy go do momentu, aż będzie całkowicie pozbawiony wilgoci, następnie palnikiem palimy go i miksujemy na popiół.

Sos ze szparagów. Składniki: 20 g masła sklarowanego, 40 g cebuli, 200 g szparagów konserwowych, 30 g koniaku, 5 g mączki świętojańskiej, świeży imbir, sól, biały pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na maśle, do tego dodajemy pokrojone szparagi, imbir oraz mączkę świętojańską. Całość podgrzewamy i następnie przecieramy do jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy koniak i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Risotto z siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni. Składniki: 10 g siemienia lnianego, 10 g ziaren słonecznika, 10 g pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Całość prażymy na patelni i serwujemy. Prażyć (włożyć na rozgrzana patelnię bez płynu i tłuszczu).

1_wanilia.jpg
Fot. Ted Major
Wanilia
Jej „miłosne” właściwości odkryli Aztecy. Na dworze azteckiego władcy, Montezumy, wanilii skosztowali po raz pierwszy konkwistadorzy, którzy zakochali się w jej smaku i sprowadzili tę przyprawę do Europy. O wanilii, jako silnym afrodyzjaku, wspomina także „Kamasutra”.

Polecane danie: Panna cotta z sosem jeżynowym i sorbetem z grapefruita. Czas przygotowania: 1,5 godziny. Składniki: 900 g śmietany kremówki 33%, 100 g cukru kryształu, laska wanilii, 20 g żelatyny spożywczej, 25 g wody, skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę z rozciętą na pół laską wanilii, cukrem kryształem i skórką z cytryny podgrzewamy do 60oC. Następnie przecedzamy i dodajemy żelatynę. Całość schładzamy  i wylewamy do foremek. Po zastygnięciu kremu wylewamy na wierzch warstwę galaretki.

Galaretka. Składniki: 25 g żelatyny spożywczej, 250 g cukru trzcinowego, sok z 1 cytryny i 1 limonki, 500 g szampana.
Sposób przygotowania:
Namaczamy w wodzie 25g żelatyny. Cukier trzcinowy gotujemy z wodą. Następnie dolewamy sok z obu cytrusów, łączymy z żelatyną i szampanem,  i studzimy.

Sos jeżynowy. Składniki: 250 g jeżyn, 75 g cukru kryształu, 20 g wody, cytryna, 40 g białego wina.
Sposób przygotowania:
Cukier ,wodę ,wino i przeciętą cytrynę gotujemy ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość przecedzamy, dodajemy jeżyny  i gotujemy następne 30 minut. Następnie miksujemy, ponownie przecedzamy, a na końcu schładzamy.

Sorbet z grapefruita. Składniki: 30 g białego wina, 30 g cukru trzcinowego, 250 g soku ze świeżych grapefruitów, 2 g gumy ksantanowej.
Sposób przygotowania:
Wino i cukier gotujemy. Następnie dodajemy sok z gumą ksantanową i miksujemy. Odstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki ponownie miksujemy. Powtarzamy ten cykl aż do uzyskania puszystego sorbetu.

3_truskawki.jpg
Fot. GeekPulp
Truskawki
Zawarta w truskawkach witamina C sprzyja produkcji endorfin, wprawiając nas w dobre samopoczucie. Truskawki są ponadto bogate w cynk, który wyjątkowo sprzyja miłosnym igraszkom. Ich kształt, kolor i konsystencja sprawiają, że nieodzownie kojarzą się z wyjątkowym uczuciem.  Nieprzypadkowo uchodzą za symbol Wenus – w mitologii rzymskiej bogini miłości.

Polecane danie: Torcik czekoladowy z sosem z truskawek i lodami jeżynowymi. Czas przygotowania: 2 godziny.  Składniki: 100 g czekolady deserowej 72%, 150 g czekolady mlecznej, 30 g orzecha włoskiego (łuskanego), 10 g prażonej pszenicy, 50 g adwokatu, 2 g gumy ksantanowej, 50 g śmietany kremówki 33%, 350 g śmietany kremówki 33% ubitej, 5 g żelatyny spożywczej, 6 jaj, 120 g cukru trzcinowego, 160 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Z jajek ,cukru i mąki robimy puszysty biszkopt. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody. Czekoladę mleczną rozpuszczamy na parze wodnej, odparowujemy 50 g śmietany, następnie łączymy z bitą śmietaną, orzechami i pszenicą. Dodajemy rozpuszczoną na parze żelatynę.  Adwokat miksujemy z gumą ksantanową.
Gotowym kremem czekoladowym do połowy wypełniamy silikonowe foremki , nadziewamy niewielką ilością bazy adwokatowej i dopełniamy resztą kremu, następnie przykrywamy biszkoptem, schładzamy i po wyciągnięciu torcików z foremek oblewamy rozpuszczoną uprzednio czekoladą deserową.

Sos truskawkowy. Składniki: 250 g truskawek, 60 g cukru  trzcinowego, 20 g wody, 40 g wina białego, 30 ml soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Cukier, wodę, wino i sok gotujemy. Dodajemy  truskawki, całość miksujemy i cedzimy.

Lody jeżynowe. Składniki: 100 ml mleka, 250 g jeżyn, 40 g cukru, 3 g gumy ksantanowej, 40 g śmietany 36%, 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Żółtka i cukier mieszamy razem, dodajemy do ciepłego mleka  i podgrzewamy, aż masa zacznie tężeć i uzyska konsystencję gęstego kremu. Całość chłodzimy, dodajemy zmiksowane jeżyny, gumę ksantanową, i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Następnie całość chłodzimy, co 4 godziny miksując, aby nadać lodom puszystą konsystencję.

Sylwester Lis, 13-02-2013, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe