Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady
Strona główna » Poczekalnia » Kuchnia » Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady

Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady

POCZEKALNIA. Kuchnia

W.Press

zdrowemiasto.pl | dodane 06-11-2018
Pizza to danie, które w każdej pizzerii jest trochę inne, ale są ogólne reguły jej przygotowywania, do, których stosują się wszyscy pizzaiolo. Jeżeli chcesz sam zrobić wyśmienitą pizzę zastosuj się do poniższych zasad.

Pamiętaj, że pizza to produkt kulinarny, który tworzą pizzaiolo, czyli prawdziwi artyści świata kulinarnego. Oczywistym zatem jest, że za każdym razem jest ona inny w zależności kto ją przyrządza. O czym należy pamiętać by zrobić pizzę jak z restauracji? Oto kilka podstawowych zasad:

  1. Ciasto na pizze to tylko cztery składniki oraz trochę cierpliwości. Woda, sól, drożdże i mąka dobrze ze sobą wymieszane stworzą masę, a po dokładnym wyrobieniu (przynajmniej 10 minut) powstanie ciasto na pizzę. Pora na ostatni składnik – cierpliwość. Ciasto należy zostawić w misce lub na desce, posmarować je oliwą z oliwek, przykryć ściereczką i zostawić na 8 godzin do wyrośnięcia (koniecznie w ciepłym miejscu).
  2. Gdy ciasto już wyrosło czas je rozciągnąć i uformować koło. Należy pamiętać, aby robić to jedynie za pomocą rąk. Wałek zostawmy na pierogi. Kształtowanie ciasta dłońmi pozwala równomiernie rozmieścić pęcherzyki powietrza, dzięki czemu pizza będzie puszysta po wyjęciu z piekarnika.
  3. Produkty do perfekcyjnej pizzy powinny pochodzić z Kampanii, czyli regionu Włoszech gdzie są najlepsze pomidory oraz zioła. Oczywiście polskie pomidory również się tutaj sprawdzą. Pomidory, mozzarella, tarty ser i świeża bazylia to zestaw dodatków, które dadzą murowany sukces. Mniej składników to lepiej, mówią włosi. Wynika to z faktu, że pizza nie połamie się przy podnoszeniu od ciężaru zbędnych dodatków. Jeśli jednak masz chęć na dorzucenie ulubionych składników, takich jak pieczarki czy kapary - nie krępuj się! W swojej kuchni to Ty jesteś pizzaiolo, i to właśnie Ty decydujesz co znajdzie się na Twojej pizzy.
  4. W profesjonalnym piecu do pizzy, który jest opalany drewnem, pizza piecze się jakieś 60-90 sekund i jest idealna. W domu jednak należy ten czas wydłużyć do około 12-15 min.

Jak widać wystarczy zastosować się do kilku naprawdę prostych zasad, żeby nasza pizza udała się perfekcyjnie. Jeżeli jednak nie czujesz się na siłach, żeby przygotować pizzę samemu lub masz po prostu lenia, możesz ją zamówić z dostawą z profesjonalnej pizzerii, takiej jak Telepizza, poprzez internetowy serwis do zamawiania jedzenia.

W.Press, 06-11-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe