PORADNIA INTERNETOWA - ZDROWIE i MEDYCYNA - ZdroweMiasto.PL - LEKARZE DLA INTERNAUTÓW

Soki – z kartonu czy świeże?

Soki czy to owocowe, czy też warzywne lubi każdy z nas. Najczęściej wybieramy gotowe produkty: soki w kartonikach lub butelkach. Dlaczego? Bo tak jest prościej, szybciej i - teoretycznie - taniej. Nie zwracamy jednak uwagi na fakt, że soki te nie są w stanie dostarczyć nam tylu wartości odżywczych i cennych składników, co naturalny, świeżo wyciśnięty sok. To także kwestia wysokiej zawartości substancji konserwujących bądź barwników, a do tego też i cukru. Teoretycznie wydaje nam się, że kupujemy coś zdrowego... więcej »

Owoce egzotyczne, które warto włączyć w naszą dietę

Każdego dnia powinniśmy jeść owoce. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Są wdzięcznym produktem, który można spożywać samodzielnie jako przekąskę pomiędzy posiłkami, ale też mogą stanowić dodatek do sałatek czy dań głównych. Oprócz polskich owoców, jabłek, śliwek czy wiśni, warto sięgnąć po owoce egzotyczne. więcej »

Biznes lubi wino.

Sztuka prowadzenia interesów w dużej mierze oparta jest na kodeksie dobrych praktyk, w których istotne znaczenie ma budowanie trwałych relacji. Oznacza to także zwyczaj okazjonalnego wręczania podarunków. Profesjonaliści wiedzą, że wino należy do najbardziej stosownych i eleganckich prezentów na każdą okazję, zwłaszcza na delikatnym podłożu biznesowym. Czym warto się wówczas kierować, jeśli chcemy wybrać właściwe wino na prezent? więcej »

Barszcz czerwony - też kiszony

Na święta i na co dzień. Wigilijny, ale też i weekendowy. Smaczny, bo zrobiony z zakiszonych buraczków. To nie jest przepis dla tych, którzy nie cierpią cebuli, bo przy jej obieraniu szczypią oczy. Nie dla tych, którym czosnek brzydko pachnie. Nie dla tych, którzy boją się, że buraczki pozostawią barwny ślad na ich dłoniach. Ci wszyscy niech kupią gotową zupkę w torebce. więcej »

Zdrowe przekąski

Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też warzywa, których – nawet o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki marchewki, papryki czy nawet korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. więcej »

Likopen na zdrowie

Likopen jest związkiem organicznym z grupy karotenów, który jest naturalnym pigmentem odpowiadających za kolor czerwony, pomarańczowy i żółty. Naukowcy wskazują na szereg dobroczynnych właściwości tego związku, które mogą mieć znaczący wpływ na zahamowanie rozwoju lub zapobieganie niektórym chorobom, np. raka prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki, przewodu pokarmowego i płuc, a także arteriosklerozy, choroby Parkinsona i chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. więcej »

Warsztaty kulinarne - także w służbie zdrowia?

Jeśli chodzi o przyrządzanie wszelkiego rodzaju potraw to dzisiaj mamy pod tym względem bardzo wielkie możliwości. Jak każdy z nas doskonale wie, obecnie mamy mnóstwo różnego rodzaju książek kucharskich, które pomagają nam bardzo wiele w przygotowywaniu potraw. Mimo wszystko musimy mieć na uwadze także i to, że większość pozycji z takich książek jest przeznaczonych tylko i wyłącznie dla osób, przed którymi kuchnia nie ma żadnych tajemnic i nie mają oni żadnego problemu z tym, aby przyrządzać posiłki. więcej »

Szybkowary - sposób na zdrowe gotowanie

Szybkowary to kolejne po parowarach funkcjonalne urządzenie pozwalające na przygotowywanie zdrowych posiłków. Na pierwszy rzut oka można je zaklasyfikować jako zwykłe garnki, ale to zdecydowanie ich innowacyjna wersja, w której główną rolę odgrywa wysokie ciśnienie. więcej »

Odchudzamy kawę

Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący? więcej »

Walentynki od kuchni

Jak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Afrodyzjaki także obecnie cieszą się olbrzymią popularnością. A że święto zakochanych tuż tuż, warto zadbać, by zawartość naszej lodówki sprzyjała miłosnej chemii. U progu walentynek serwujemy przegląd popularnych afrodyzjaków. więcej »

Nie tylko na święta. Kapusta kiszona

Wigilia i święta już niebawem, dlatego warto wcześniej zadbać o to, aby na stole niektóre potrawy móc przygotować z własnych produktów. I wcale sprawa nie dotyczy Pań! Drogie Panie! Macie wolne! Proszę poderwać swych umęczonych Maczo z kanap, bo ten artykuł jest dla nich właśnie. Spokojnie panowie! Nie zaganiam was do gotowania ani nic z tych i… tamtych. Zupełnie z innej beczki. więcej »

REKLAMA
Leczymy urazy sportowe