PORADNIA INTERNETOWA - ZDROWIE i MEDYCYNA - ZdroweMiasto.PL - LEKARZE DLA INTERNAUTÓW

Zanieczyszczenie powietrza zwiększa furię azjatyckich cyklonów

Zanieczyszczenie powietrza przez człowieka sprawia, że rejon Morza Arabskiego jest częściej i bardziej intensywnie atakowany przez cyklony - informuje w najnowszym numerze magazyn "Nature". więcej »

Nakarmić głodnych i ochronić planetę - zdaniem naukowców to możliwe

Można jednocześnie nakarmić głodujących i nie zaszkodzić środowisku naturalnemu - przekonuje międzynarodowa grupa badaczy, która opracowała globalny plan zrównoważonego rolnictwa. więcej »

W piątek początek astronomicznej jesieni

W najbliższy piątek - 23 września o godzinie 11:05 naszego czasu - Słońce znajdzie się w punkcie równonocy jesiennej i wejdzie w znak Wagi, rozpoczynając tym samym astronomiczną jesień. więcej »

Inwazja meduz w morzach Unii spowodowana przełowieniem

Eksperci z organizacji pozarządowych ostrzegają, że przełowienie stad ryb w morzach Unii Europejskiej prowadzi do plagi meduz, które mogą spowodować poparzenia, w przypadku niektórych gatunków śmiertelne. "Chcemy przykuć uwagę opinii publicznej do tego, jak problem przełowienia wpływa na nas" - powiedziała Justyna Niewolewska, koordynatorka działań koalicji OCEAN2012 w Polsce. Celem koalicji jest doprowadzenie do skutecznej reformy Wspólnej Polityki Rybołówstwa. Oznacza to zlikwidowanie przełowienia stad ryb, które powoduje zmianę ekosystemu na zdominowany przez meduzy. więcej »

Dbasz o środowisko? Zapomnij o schabowym

Chcesz chronić środowisko? Ogranicz spożycie mięsa - radzą naukowcy z Austrii i pokazują, jak wielkie są ekologiczne korzyści z dobrze zbilansowanej diety. więcej »

Człowiek i wielki błękit - naukowcy o zanieczyszczeniu i eksploatacji głębin

Mimo że ludzie wciąż mało wiedzą na temat najbardziej odległych, oceanicznych głębin, coraz silniej na nie wpływają. To zaś oznacza, że prędzej czy później obecne tam bogactwo form życia i zasoby mineralne zostaną potężnie zubożone - ostrzegają naukowcy realizujący projekt Census of Marine Life. O ich pracy informuje "PLoS ONE". więcej »

Miejska zieleń ma wkład w walkę z globalnym ociepleniem

Zieleń w miastach odgrywa znaczącą rolę w wychwytywaniu z atmosfery dwutlenku węgla, choć do tej pory ta kwestia była bagatelizowana - zauważyli naukowcy z Wielkiej Brytanii. więcej »

Oczyszczanie powietrza przyspieszy globalne ocieplenie

O ok. jeden stopień wzrośnie średnia temperatura na świecie do 2030 r. Stanie się tak za sprawą oczyszczania powietrza - wynika z zakończonych właśnie badań nad jakością powietrza. Jedną z 48 instytucji zaangażowanych w badania był Uniwersytet Warszawski. więcej »

Pomagaj pszczołom

Wszędzie tam, gdzie zachowamy odrobinę naturalnej bioróżnorodności, pojawią się pszczoły. W ogródkach przydomowych możemy siać rośliny miododajne, na obrysie pól pozostawiać chwasty. Czy takie małe działania mogą zatrzymać proces masowego wymierania pszczół? Co jeszcze robią naukowcy, pszczelarze i organizacje proprzyrodnicze, żeby zbilansować negatywny wpływ cywilizacji na owady, dzięki którym powstaje aż 3/4 żywności na świecie? O tym mówi Michał Fogg, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin (PSOR). więcej »

Początek lata

We wtorek, 21 czerwca, o godzinie 19:16 Słońce wstąpi w znak Raka rozpoczynając tym samym astronomiczne lato - poinformował PAP dr hab. Arkadiusz Olech z Centrum Astronomicznego PAN w Warszawie. więcej »

W Polsce ubywa 105 pszczół na sekundę - informują eksperci

Liczba pszczół w Polsce jest kilkanaście razy mniejsza niż nasze zadłużenie w złotówkach, a z każdą sekundą ubywa ich 105. Łatwo to zauważyć na wyświetlaczu wynajętym przez organizatorów akcji "Pomagamy pszczołom" - tuż pod nim jest zegar długu publicznego. więcej »

Australia. By walczyć z ociepleniem chcą wybić wielbłądy

Australijskie władze chcą, by zabijanie dzikich wielbłądów zostało oficjalnie uznane za sposób redukcji gazów cieplarnianych. Propozycja znalazła się w przedstawionym w czwartek dokumencie konsultacyjnym ministerstwa ds. zmian klimatycznych i energetyki. więcej »

Żywność ekologiczna na zdrowie

„Produkować, nie niszcząc ziemi – żywić, nie szkodząc społeczeństwu” to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny” stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować? więcej »

Badacze: Zwierzęta chronią dzieci przed alergią

By uchronić swe dziecko przed atopowym zapaleniem skóry znanym, jako pokrzywka, jeszcze w okresie prenatalnym należy przebywać w środowisku zwierząt hodowlanych i kotów - przekonują naukowcy z University of Zurich. więcej »

CBOS: większość Polaków przekonana, że jada zdrowo

Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu, którego wyniki PAP otrzymała 15 listopada. więcej »

REKLAMA
Leczymy urazy sportowe