Otyłość po sześćdziesiątce szkodzi mózgowi
Bycie otyłym pomiędzy 60. a 70. rokiem życia zwiększa ryzyko pogorszenia się sprawności umysłowej - sugerują koreańskie badania opublikowane na łamach pisma "Age and Aging". więcej »
Lękliwe osoby nosem wyczuwają zagrożenie
Osoby z natury bardziej lękliwe są wrażliwsze na zapachy świadczące o niebezpieczeństwie - wynika z pracy, która zamieszcza pismo "Chemosensory Perception". więcej »
Gen babci wpływa na wagę urodzeniową wnuka
Odziedziczony po babci wariant RS1 genu PHLDA2 może zwiększyć wagę urodzeniową dziecka aż o 155 gramów - informuje "American Journal of Human Genetics". więcej »
Kurkumina może pomóc w walce z chorobą Parkinsona
Związek chemiczny zawarty w przyprawie curry, przeciwdziała agregacji białek biorących udział w procesie rozwoju choroby Parkinsona - informuje "Journal of Biological Chemistry". więcej »
Ibuprofen na chorobę wysokościową
Przed wyjazdem w rejony górskie warto zaopatrzyć się w ibuprofen, który może zapobiegać dokuczliwym objawom choroby wysokościowej - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Annals of Emergency Medicine". więcej »
Opracowano test pozwalający prognozować zawał serca
Pojawiła się szansa, że będzie można przewidywać komu grozi zawał serca. „Science Translational Medicine” informuje, że amerykańscy specjaliści opracowali pierwszy test pozwalający go prognozować u osób z zaawansowaną chorobą wieńcową. więcej »
Groźne różnice ciśnienia pomiędzy ramionami
Duża różnica pomiędzy wynikami pomiaru ciśnienia tętniczego na prawym i lewym ramieniu sugeruje podwyższone ryzyko wcześniejszego zgonu - informuje "British Medical Journal". więcej »
Powstał software określający podatność na choroby kardiologiczne
Uczeni z uniwersytetu w Granadzie opracowali software, który pozwala oszacować ryzyko wystąpienia schorzenia kardiologicznego. Prototyp pozwala też ocenić prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu w jego następstwie. więcej »
Zmęczony świadek to marny świadek
Fizyczne zmęczenie znacznie zmniejsza zdolność świadka do rozpoznania sprawcy czy przypomnienia sobie przebiegu przestępstwa - informuje pismo "Psychological Science". więcej »
Joga zwiększa satysfakcję z seksu?
Uprawienie jogi korzystnie wpływa na zdrowie, ale również na kontakty seksualne zarówno mężczyzn, jak i kobiet – pisze William J. Broad, autor książki “The Science of Yoga: The Risks and the Rewards”, która ukazała się w USA. więcej »
„Tłusty gen” nie pozwala się nasycić
Naukowcom udało się wyjaśnić, dlaczego mutacja genu BDNF prowadzi do otyłości (przynajmniej u myszy) - informuje "Nature Medicine". więcej »
Współczesne koty to leniwi pantoflarze?
W ciągu ostatnich dwudziestu lat koty domowe stały się prawdziwymi pantoflarzami, są leniwe i rozpuszczone - wynika z badań włoskich naukowców. Stwierdzili oni jednoznacznie, że właśnie u tych czworonogów zauważono największą metamorfozę zachowań. więcej »
Niedosypianie może sprzyjać nadwadze
Zbyt krótki sen może przyczyniać się do problemów z nadwagą - twierdzą amerykańscy naukowcy, których wnioski publikuje serwis Science Daily. Ich badania sugerują, że osoby, które śpią mniej niż sześć godzin konsumują więcej kalorii. więcej »
Im większa różnorodność na talerzu, tym więcej jemy?
Naukowcy przeprowadzili wśród studentów dwa eksperymenty. Podczas pierwszego uczestnicy mogli przez 14 dni trzy razy w tygodniu wybierać spośród trzech potraw serwowanych w bufecie bez ograniczeń ilościowych. Najwięcej konsumowali studenci, którzy wybierali danie główne składające się z kurczaka, warzyw oraz ryżu lub ziemniaków. Mniej jedli ci, którzy decydowali się na posiłek niskowęglowodanowy (kurczak i warzywo), a najmniej ci, którzy wybierali danie wegetariańskie (warzywo i węglowodany). więcej »
Na innych planetach smaku
Część zwierząt mięsożernych straciła zdolność do odczuwania słodkich smaków. To pozwala sądzić, że rodzaj diety, stosowanej przez dany gatunek, odgrywa pewną rolę w jego ewolucji - czytamy w "Proceedings of the National Academy of Sciences". więcej »