Poznaj moc cudownych owoców z Amazonii
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Poznaj moc cudownych owoców z Amazonii

Poznaj moc cudownych owoców z Amazonii

POCZEKALNIA. Szepty

acaimania.pl

acaimania.pl | dodane 07-09-2012

Źródło: wikipedia.org
 
Cudowny owoc? Brazylijska żyła złota? Cud odżywczy? Wydaje się niemożliwe, a jednak to prawda. Tak dzisiaj mówi się o jagodzie Açai [czyt. ASAI]. Cudowny owoc z lasów północnej Amazonii, rośnie w dżungli na palmach brazylijskich osiągających wysokość nawet do 25 m. Jagoda Açai ma rozmiar od 1,25 do 1,5 cm. Wyglądem przypomina zwykłą borówkę leśną, ma ciemnopurpurowy kolor i lekki posmak czekolady.

Sekretna moc jaka tkwi w Açai to unikalne źródło najcenniejszych właściwości odżywczych, zdrowotnych i energetycznych. Do tej pory nikt nie znał owocu, który dostarcza tak nieprawdopodobnie duże ilości składników witalnych. Jagody zawierają  min. najzdrowsze kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9, które niwelują poziom złego cholesterolu w organizmie, a podwyższają poziom tego dobrego. Proteiny, potas, wapń, magnez, cynk, miedź, witaminy A, B1, B2, B3, C, E, minerały, biokatalizatory, fosfor, aminokwasy, substancje odżywcze. Jednak ich największym atutem jest ogromna ilość antyoksydantów. Ze wszystkich przetestowanych owoców to właśnie jagody Açai są na pierwszym miejscu w rankingu ORAC, który mierzy zdolność pochłaniania  reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze. Açai mają wszystko co potrzebne dla zdrowia. Spożywane profilaktycznie mogą chronić nas przed wieloma chorobami, spowalniać proces starzenia i dać zastrzyk energii na każdy dzień.

Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem zbliżone do jagód. Rosną na palmach w regionach moczarowych Amazońskiej Puszczy, gdzie z żyznej gleby tamtejszych lasów deszczowych czerpią swoje bogactwo witamin i minerałów. Od wieków mieszkańcy Amazonii szerzyli sławę owoców Acai jako remedium na wszelkie dolegliwości i choroby.

Ze względu na zawarte w nich bogactwo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu, owoce Acai uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Jedna mała purpurowa kuleczka zawiera 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 cennych pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminę C i E, niacynę, beta karoten, wapń, potas, miedź, cynk oraz fosfor, czyli cały komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak ogromne bogactwo wartości odżywczych sprawiło, że owoce Acai wzbudziły spore poruszenie na rynku zdrowej żywności.

Właściwości Acai
  • odmładzające
  • przeciwnowotworowe
  • polepszające pracę układu krążenia
  • wspomagające odchudzanie - przyspieszają metabolizm tłuszczu
  • zmniejszające poziom cholesterolu
  • zmniejszające objawy alergii
  • wzmacniające układ odpornościowy]
  • poprawiające działanie układu trawiennego i wydalniczego
  • poprawiające koncentrację
  • ułatwiające sen i regenerację sił
  • wspomagające detoksykację organizmu

Składniki Acai:

img32.jpgAntyoksydanty  
Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoksydacyjnych antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów). Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i tym samym zapobiegają powstaniu wielu chorób, w tym nowotworów i zawałów serca. Dodatkowo pozwalają zachować młodość i witalność, poprawiając ogólny stan organizmu. Powodują spowolnienie procesów starzenia i opóźniają pojawienie się zmarszczek. Owoce acai zawierają więcej antyoksydantów niż borówki i ciemne winogrona, a nawet żurawina – dotychczasowy rekordzista w tej dziedzinie! Owoce Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał anty nowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wiele badań wskazuje na zaniedbania związane z dostarczaniem odpowiednich tłuszczów w regularnej diecie. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne, gdyż kwasy Omega 6 i 9 spełniają wiele ważnych funkcji w naszym ustroju, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych, w tym wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia, stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego, wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto wspomagają odchudzanie.
 
img31.jpgAminokwasy
Z aminokwasów (białek) zbudowane są wszystkie tkanki naszego organizmu. Zawarte w owocach Acai bogactwo aminokwasów korzystnie wpływa na rozwój mięśni, ich regenerację i wytrzymałość oraz podnosi ogólny poziom energii organizmu. Ponieważ aminokwasy pozwalają zachować bilans białkowy, który z kolei warunkuje odnawianie zużytych tkanek, ich udział w diecie osób aktywnych powinien być szczególnie wysoki. Acai zawiera najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydyna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.

AcaiFitosterole  
Ze względu na właściwości blokujące wchłanianie cholesterolu, fitosterole odgrywają bardzo ważną rolę w zdrowym odżywianiu. Beta-sitosterol to najważniejszy sterol roślinny, jaki znaleziono w owocach Acai.

Witaminy
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm zmuszony jest do czerpania ich z pożywienia, gdyż sam większości witamin nie wytwarza. Owoce Acai zawierają niezbędne witaminy, będące podstawą zrównoważonej diety: A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), C, E (tokoferol), D.

img36.jpgSkładniki mineralne
  
Składniki mineralne stanowią 4 % masy ciała człowieka. Są one odpowiedzialne za prawidłowy wzrost, rozwój i pracę wszystkich układów w organizmie. Ponieważ nie są wytwarzane w organizmie muszą być dostarczane z dietą. Owoce Acai zawierają składniki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak: fosfor, wapń, potas, żelazo.

Przepis na deser
Acai na tigela: 200g mrożonych jagód  acai, 1 banan, granola (muesli). Przygotowanie: W blenderze dokładnie zmiksować mrożone jagody acai i 1/2 banana. Mus podawać w misce, posypać plasterkami banana i granolą (mieszaniną płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i miodu). Opcjonalnie: posypać truskawkami lub polać miodem.

acaimania.pl, 07-09-2012, acaimania.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe