Powikłania poantybiotykowe - czym wspomóc kurację?
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Powikłania poantybiotykowe - czym wspomóc kurację?…

Powikłania poantybiotykowe - czym wspomóc kurację?

POCZEKALNIA. Szepty

S.CuP

zdrowemiasto.pl | dodane 24-04-2019


 
Choć przyjmowanie antybiotyków często jest niezbędne, by zwalczyć infekcję bakteryjną, niestety kuracja może nieść za sobą szereg powikłań, takich jak biegunka, nudności, bóle brzucha czy wymioty. Dzieje się tak na skutek zaburzeń w mikroflorze bakteryjnej. Przykrym następstwom antybiotykoterapii możemy zapobiegać, stosując odpowiednią dietę oraz przyjmując suplement diety.

Powikłania poantybiotykowe

Przyjmując antybiotyki w trakcie choroby, szybciej wracamy do zdrowia, ale jednocześnie zwalczamy korzystne bakterie tworzące mikroflorę bakteryjną. Jest ona odpowiedzialna między innymi za regulację czynności jelit i produkcję witamin. Im szersze działanie substancji, które zawiera antybiotyk, tym powikłania mogą być większe. Najczęściej występującymi dolegliwościami po kuracji antybiotykowej są biegunka i bóle brzucha. Czasami towarzyszą temu wzdęcia, wymioty, brak apetytu i nudności. Szczególnie niebezpieczna dla zdrowia jest silna biegunka, która prowadzi do odwodnienia organizmu.

Najniebezpieczniejszym powikłaniem antybiotykoterapii jest rzekomobłoniaste zapalenie jelit. Jest to najcięższa postać biegunki, która idzie w parze z gorączką, dreszczami i silnymi bólami podbrzusza. Mogą pojawić się również wodniste stolce z domieszką śluzu lub krwi. W tym przypadku niezbędna jest wizyta lekarska oraz podawanie kroplówek w celu przywrócenia równowagi elektrolitowej (sodu, potasu). Rzekomobłoniaste zapalenie jelit pojawia się bardzo rzadko, przeważnie dolegliwości sprowadzają się do łagodnej biegunki. Aby temu zapobiec i wrócić szybko do zdrowia, warto przestrzegać kilku zasad.

zdrowemiasto_1a.jpg

Dieta w trakcie kuracji poantybiotykowej

Aby odbudować mikroflorę bakteryjną jelit, należy dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Podstawą są kiszonki, kefiry, maślanki i jogurty naturalne zawierające naturalne probiotyki zasiedlające nasze jelita. Warto również spożywać produkty z prebiotykami, które stymulują namnażanie się bakterii probiotycznych. Do diety należy włączyć czosnek, cebulę, chleb, banany, świeże owoce i warzywa. Są świetnym źródłem witamin A, C i E, które wspierają układ odpornościowy. Witaminę A znajdziemy między innymi w marchwi, wątróbce, jajach, maśle i serze żółtym. űródłem witaminy C są przede wszystkim natka pietruszki, papryka, brokuły i owoce cytrusowe. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, wspierającym układ odpornościowy. Zawarta jest w pestkach dyni, nasionach słonecznika, orzechach włoskich, olejach roślinnych i brukselce. Należy pamiętać, że dieta po kuracji antybiotykowej powinna być jak najbardziej urozmaicona, by dostarczyć niezbędnych składników odżywczych.

Suplement diety na wzmocnienie flory bakteryjnej

Może się zdarzyć, że po infekcji bakteryjnej nie mamy apetytu, a organizm jest osłabiony. Gdy nie dostarczymy z pożywieniem odpowiedniej ilości witamin i probiotyków, warto stosować suplement diety. Po kuracji antybiotykowej najbardziej korzystne dla organizmu są probiotyki ze szczepem bakterii Lactobacillusrhamnosus GG, które naturalnie zasiedlają nasze jelita. Ten dobroczynny szczep zawiera suplement diety Active Flora, który w 65% zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunki, a także skraca jej czas trwania średnio o 37 godzin. Suplement diety przyjmowany w trakcie trwania infekcji bakteryjnej nie powinien zawierać witamin, ponieważ mogą spowodować namnażanie się bakterii powodujących biegunkę. Witaminy warto przyjmować po zakończeniu kuracji antybiotykowej.

S.CuP, 24-04-2019, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
kardiolog Bydgoszcz
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe