Fot. zdrowemiasto.pl
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.
Za nami już słoneczne dni i możliwość delektowania się różnokolorowymi, aromatycznymi warzywami i owocami, pełnymi witamin i mikroelementów. Nasze oczy jednak przez cały rok są narażone na wiele niekorzystnych czynników, takich jak wolne rodniki, niewłaściwie zbilansowana dieta, wielogodzinne wpatrywanie się w ekran monitora czy telewizora, czytanie książek przy niewłaściwym oświetleniu i promieniowanie słoneczne. Oczy przez cały rok tracą cenne składniki, chroniące je przed chorobami i pozwalające utrzymać ostrość wzroku.
Składniki niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszych oczu, takie jak luteina czy zeaksantyna nie są niestety syntetyzowane przez nasz organizm. Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem.
Niewłaściwa dieta, zawierająca zbyt mało witamin, luteiny i zeaksantyny (karotenoidów, które wchodzą w skład barwnika plamki żółtej - czyli fragmentu siatkówki odpowiadającego za ostre widzenie centralne) może stać się przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), które nieleczone może doprowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku. Choroba dotyka przede wszystkim osoby po 65. roku życia, jednak jej profilaktyka powinna trwać przez całe życie.
Zdrowa dieta, składająca się z zielonych warzyw takich jak szpinak, brokuły, groszek, brukselka, owoców i tłustych ryb morskich wspomaga funkcje narządu wzroku i pozwala utrzymać oczy w dobrej kondycji.
Fot. zdrowemiasto.pl
Nasze babki i prababki latem i wczesną jesienią, aby mieć zimą dostęp do witamin, robiły przetwory, wekowały warzywa i owoce, zamykając w słoikach cenne i niezbędne dla zdrowia składniki.
Warto jednak pamiętać, że aby nasz organizm otrzymywał optymalne ilości witamin i innych ważnych składników, trzeba jeść ok. 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (np. jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych (np. truskawki, czereśnie, winogrona). Nawet wiosną i latem mało kto pamięta, aby tyle razy dziennie je spożywać…
Może warto poszukać alternatywnych źródeł witamin, takich jak np. odpowiednio skomponowane suplementy diety, a przetwory traktować jako kuchenne rarytasy? Wybór należy do Ciebie.
Za nami już słoneczne dni i możliwość delektowania się różnokolorowymi, aromatycznymi warzywami i owocami, pełnymi witamin i mikroelementów. Nasze oczy jednak przez cały rok są narażone na wiele niekorzystnych czynników, takich jak wolne rodniki, niewłaściwie zbilansowana dieta, wielogodzinne wpatrywanie się w ekran monitora czy telewizora, czytanie książek przy niewłaściwym oświetleniu i promieniowanie słoneczne. Oczy przez cały rok tracą cenne składniki, chroniące je przed chorobami i pozwalające utrzymać ostrość wzroku.
Składniki niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszych oczu, takie jak luteina czy zeaksantyna nie są niestety syntetyzowane przez nasz organizm. Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem.
Niewłaściwa dieta, zawierająca zbyt mało witamin, luteiny i zeaksantyny (karotenoidów, które wchodzą w skład barwnika plamki żółtej - czyli fragmentu siatkówki odpowiadającego za ostre widzenie centralne) może stać się przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), które nieleczone może doprowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku. Choroba dotyka przede wszystkim osoby po 65. roku życia, jednak jej profilaktyka powinna trwać przez całe życie.
Zdrowa dieta, składająca się z zielonych warzyw takich jak szpinak, brokuły, groszek, brukselka, owoców i tłustych ryb morskich wspomaga funkcje narządu wzroku i pozwala utrzymać oczy w dobrej kondycji.
Fot. zdrowemiasto.pl
Nasze babki i prababki latem i wczesną jesienią, aby mieć zimą dostęp do witamin, robiły przetwory, wekowały warzywa i owoce, zamykając w słoikach cenne i niezbędne dla zdrowia składniki.
Warto jednak pamiętać, że aby nasz organizm otrzymywał optymalne ilości witamin i innych ważnych składników, trzeba jeść ok. 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jedna porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (np. jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych (np. truskawki, czereśnie, winogrona). Nawet wiosną i latem mało kto pamięta, aby tyle razy dziennie je spożywać…
Może warto poszukać alternatywnych źródeł witamin, takich jak np. odpowiednio skomponowane suplementy diety, a przetwory traktować jako kuchenne rarytasy? Wybór należy do Ciebie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Sposoby na śnieżnobiały uśmiech: jak chronić zęby przed utratą białego koloru?
- Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
- Jak dobrać fotel zabiegowy do gabinetu - na co warto zwrócić uwagę?
- Stan zapalny kolana jak radzić sobie z bólem?
- Jak wygląda wizyta u psychoterapeuty?
- Jak utrzymać optymalne nawilżenie skóry?
- Fit Apetit - zrzucisz wagę nawet po czterdziestce!
- Tran w tabletkach, syropie i żelkach dla dzieci - które wybrać?
- Złota trójka - trzy skuteczne zioła na dnę moczanową
- Czy warto zdecydować się na zakup kolagenu?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA