Fot. Photos8.com
Kwas foliowy jest związkiem chemicznym, należącym do grupy witamin B. Jego obecność w ustroju jest istotna przede wszystkim dla czerwonych krwinek, wpływa ona także na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek w organizmie. Forma kwasu foliowego, która występuje w naturalnej formie w żywności, to tzw. foliany. Jaka jest rola folianów w ciążowej diecie?
Foliany a dieta w ciąży
U większości zdrowych osób, ilość folianów wymagana do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest pobierana wraz z pożywieniem – oczywiście pod warunkiem prowadzenia zdrowej i zrównoważonej diety. Jednak w przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, wymagania organizmu, dotyczące kwasu foliowego w diecie, są o wiele wyższe. U ciężarnych, niedobór kwasu foliowego może prowadzić do poważnych uszkodzeń systemu nerwowego, zarówno u matki, jak i u dziecka. W drugim przypadku może dojść nie tylko do problemów z systemem nerwowym, ale również do uszkodzenia kręgosłupa noworodka i to jeszcze przed porodem. Uzupełnienie niedoboru kwasu foliowego staje się zatem bardzo ważnym czynnikiem, mogącym mieć trwały wpływ zarówno na przyszłe zdrowie dziecka, jak i na kondycję psychiczną matki. Trzeba zatem zadbać o odpowiednie źródło folianów, które pomogą przywrócić stabilność w obrębie gospodarki tymi składnikami. Oczywiście odpowiednio prowadzona dieta w ciąży, może w tym pomóc.
Przyczyna problemu
Gdyby problem polegał jedynie na zwiększeniu zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy, dałoby się go łatwo rozwiązać za pomocą zwykłych suplementów diety. Niestety, przyswajanie kwasu foliowego w formie nieorganicznej jest niekiedy niemożliwe. Dzieje się tak dlatego, że około 50 proc. kobiet cierpi na tzw. defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przetwarzanie folianów, zawartych w produktach żywnościowych. Na szczęście, udało się zsyntetyzować organiczny kwas foliowy, tworząc w ten sposób składnik, znany jako metafolina. Cechuje się on odpowiednią dostępnością biologiczną, jest więc łatwo przyswajalny przez organizm. Dzięki przyjmowaniu odpowiednich dawek metafoliny w formie preparatu witaminowego, można zminimalizować ryzyko problemów związanych z niedoborem kwasu foliowego, a tym samym problemy z rozwojem układu nerwowego u dziecka. Taka forma zabezpieczenia jest najbardziej odpowiednia, również ze względu na trwałość zawartych w niej kwasów foliowych. Obróbka cieplna pożywienia zawierającego foliany, a więc gotowanie, pieczenie lub smażenie, permanentnie zmniejsza ich zawartość.
Foliany a dieta w ciąży
U większości zdrowych osób, ilość folianów wymagana do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest pobierana wraz z pożywieniem – oczywiście pod warunkiem prowadzenia zdrowej i zrównoważonej diety. Jednak w przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, wymagania organizmu, dotyczące kwasu foliowego w diecie, są o wiele wyższe. U ciężarnych, niedobór kwasu foliowego może prowadzić do poważnych uszkodzeń systemu nerwowego, zarówno u matki, jak i u dziecka. W drugim przypadku może dojść nie tylko do problemów z systemem nerwowym, ale również do uszkodzenia kręgosłupa noworodka i to jeszcze przed porodem. Uzupełnienie niedoboru kwasu foliowego staje się zatem bardzo ważnym czynnikiem, mogącym mieć trwały wpływ zarówno na przyszłe zdrowie dziecka, jak i na kondycję psychiczną matki. Trzeba zatem zadbać o odpowiednie źródło folianów, które pomogą przywrócić stabilność w obrębie gospodarki tymi składnikami. Oczywiście odpowiednio prowadzona dieta w ciąży, może w tym pomóc.
Kwas foliowy (łac. folium - liść) występuje w liściastych warzywach: szpinaku (głównie), ale też w sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce), w mniejszych ilościach w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado.
Przyczyna problemu
Gdyby problem polegał jedynie na zwiększeniu zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy, dałoby się go łatwo rozwiązać za pomocą zwykłych suplementów diety. Niestety, przyswajanie kwasu foliowego w formie nieorganicznej jest niekiedy niemożliwe. Dzieje się tak dlatego, że około 50 proc. kobiet cierpi na tzw. defekt enzymatyczny, który uniemożliwia przetwarzanie folianów, zawartych w produktach żywnościowych. Na szczęście, udało się zsyntetyzować organiczny kwas foliowy, tworząc w ten sposób składnik, znany jako metafolina. Cechuje się on odpowiednią dostępnością biologiczną, jest więc łatwo przyswajalny przez organizm. Dzięki przyjmowaniu odpowiednich dawek metafoliny w formie preparatu witaminowego, można zminimalizować ryzyko problemów związanych z niedoborem kwasu foliowego, a tym samym problemy z rozwojem układu nerwowego u dziecka. Taka forma zabezpieczenia jest najbardziej odpowiednia, również ze względu na trwałość zawartych w niej kwasów foliowych. Obróbka cieplna pożywienia zawierającego foliany, a więc gotowanie, pieczenie lub smażenie, permanentnie zmniejsza ich zawartość.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Sposoby na śnieżnobiały uśmiech: jak chronić zęby przed utratą białego koloru?
- Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
- Jak dobrać fotel zabiegowy do gabinetu - na co warto zwrócić uwagę?
- Stan zapalny kolana jak radzić sobie z bólem?
- Jak wygląda wizyta u psychoterapeuty?
- Jak utrzymać optymalne nawilżenie skóry?
- Fit Apetit - zrzucisz wagę nawet po czterdziestce!
- Tran w tabletkach, syropie i żelkach dla dzieci - które wybrać?
- Złota trójka - trzy skuteczne zioła na dnę moczanową
- Czy warto zdecydować się na zakup kolagenu?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA