Diety wysoko i niskobiałkowa - dla kogo są przeznaczone i na co zwracać przy nich uwagę?
POCZEKALNIA. Szepty
Fot. Photos8.com
Ilość diet i porad dietetycznych, które można znaleźć w Internecie, książkach czy poradnikach przyprawia o zawrót głowy. Większość z nich ma na celu obniżenie wagi, ale są wśród nich takie, które należy stosować w przypadku niektórych chorób, czy innych dolegliwości zdrowotnych. Wśród najpopularniejszych są diety wysokobiałkowa i niskobiałkowa. Czy obie są dietami odchudzającymi, jakie produkty można spożywać podczas każdej z tych diet? Przeczytaj, zanim skorzystasz z porady dietetyka!
Dieta wysokobiałkowa – odpowiednio zbilansowana dieta odchudzająca
Białko jest – obok węglowodanów i tłuszczów – podstawowym składnikiem diety każdego człowieka. Pełni ono szczególną rolę w tym zestawieniu, ponieważ jest głównym składnikiem budulcowym organizmu. Dlatego między innymi sportowcy, oprócz wysokiej jakości węglowodanów, przysparzających energii, muszą przyjmować więcej białka, aby budować włókna mięśniowe.
Dieta wysokobiałkowa jest również dietą odchudzającą. W świetle badań uznaje się nawet, że dieta wysokobiałkowa ma wręcz najwyższy potencjał do redukcji masy ciała – przy zastosowaniu odpowiednich proporcji tłuszczów i węglowodanów. Jest chętnie stosowana, ponieważ zapewnia uczucie sytości, może być również bardzo różnorodna.
Dieta wysokobiałkowa – co jeść?
Dieta niskobiałkowa – dieta lecznicza, którą trzeba skonsultować z dietetykiem
Dieta niskobiałkowa to dieta lecznicza, dlatego też jest bardziej wymagająca niż dieta wysokobiałkowa. Stosować ją powinny osoby, które mają problemy z wydolnością nerek i wątroby, zalecana jest także przy chorobach trzustki i dróg żółciowych. Problemem diety niskobiałkowej jest fakt, że białka nie można wykluczyć z diety, ponieważ jest budulcem masy mięśniowej. Należy jednak obniżyć jego spożycie, co wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Bardzo ważna jest również jakość tego składnika. Pełnowartościowe, najlepiej przyswajalne białko, jest pochodzenia zwierzęcego, to pochodzenia roślinnego może w pełni nie zaspokoić zapotrzebowania organizmu, zwłaszcza, że w diecie niskobiałkowej przyjmuje się go mniej. Typowe produkty dla diety niskobiałkowej to chude mleko i nabiały, chude wędliny, ryby morskie, a także warzywa takie jak marchew, dynia czy pomidory. Unikać trzeba natomiast produktów mącznych, tłustych mięs i nabiałów, a także warzyw strączkowych.
Kierunek – dietetyka
Warto przed rozpoczęciem diety skorzystać z porady dietetyka. Zmiana stylu życia, w tym przejście na zbilansowaną, wysoko- lub niskobiałkową dietę wymaga szczegółowego wywiadu i konsultacji ze specjalistą, który indywidulanie dopasuje plan dietetyczny. A może samemu zainteresować się tym kierunkiem kształcenia? Nie tylko po to, aby dobrać dietę dla siebie, ale również doradzić innym, a może znaleźć sposób na życie?
W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem, diety oraz indywidualne plany dietetyczne stały się bardzo popularne, dlatego też pracy dla specjalisty ds. dietetyki na pewno nie zabraknie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Sposoby na śnieżnobiały uśmiech: jak chronić zęby przed utratą białego koloru?
- Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
- Jak dobrać fotel zabiegowy do gabinetu - na co warto zwrócić uwagę?
- Stan zapalny kolana jak radzić sobie z bólem?
- Jak wygląda wizyta u psychoterapeuty?
- Jak utrzymać optymalne nawilżenie skóry?
- Fit Apetit - zrzucisz wagę nawet po czterdziestce!
- Tran w tabletkach, syropie i żelkach dla dzieci - które wybrać?
- Złota trójka - trzy skuteczne zioła na dnę moczanową
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA