Co jeść przy zatruciu pokarmowym i jak je leczyć? Poznaj sprawdzone domowe sposoby!
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Co jeść przy zatruciu pokarmowym i jak je leczyć? …

Co jeść przy zatruciu pokarmowym i jak je leczyć? Poznaj sprawdzone domowe sposoby!

POCZEKALNIA. Szepty

BRC

zdrowemiasto.pl | dodane 21-05-2018


 
O zatrucie pokarmowe nietrudno – zwłaszcza wiosną i latem, kiedy to zadowoleni z wysokich temperatur ochoczo zajadamy lody bądź wylegujemy się na plaży, sięgając po źle zabezpieczoną przed temperaturą żywność. Biegunka, nudności, wymioty – to najczęstsze z objawów. Jak sobie z nimi poradzić?

O zatruciu mówimy w sytuacji gdy w wyniku spożycia żywności skażonej pewnymi bakteriami bądź toksynami bakteryjnymi, albo pasożytami lub substancjami chemicznymi, dochodzi do wystąpienia ostrych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Zakażenie może mieć również podłoże wirusowe – czyli nie być związane z żywieniem. W każdym wypadku należy skonsultować się z lekarzem aby określić przyczynę – zwłaszcza jeśli istnieje ryzyko, że jest to zatrucie chemikaliami.

Jakie postępowanie przy zatruciu?

W temacie diety przy zatruciu jakie znamy najczęściej (czyli po spożyciu nieświeżej żywności) opinie są dosyć skrajne. Jedni specjaliści uważają, że należy wówczas w ogóle zrezygnować z jedzenia aby nie obciążać dalej przewodu pokarmowego. Drudzy z kolei zalecają w pierwszych dniach dietę łatwostrawną, ze szczególnym uwzględnieniem produktów skrobiowych (np. ziemniaków). Kto ma rację? Najprościej odpowiedzieć „to zależy” - od naszego aktualnego samopoczucia, chęci do jedzenia, stopnia nasilenia objawów. Trudno wymagać, aby ktoś kto cały czas wymiotuje, z radością zjadł przygotowaną, nawet najlżejszą zupę. Z drugiej jednak strony, zbyt długie powstrzymywanie się od jedzenia może dodatkowo osłabić organizm. Nasze więc zdanie jest gdzieś pośrodku – gdy dokuczają mdłości, wymioty i biegunka zadbaj przede wszystkim o odpowiednie nawodnienie. Gdy nieco ustąpią – stopniowo sięgaj po lekkie produkty spożywcze.

bolbrzucha.jpg

WAŻNE! Zdania w temacie diety przy zatruciu pokarmowym są podzielone. Jedni uważają, że konieczna jest chwilowa głodówka, drudzy, że niepotrzebnie osłabi ona organizm.


Jak leczyć zatrucie pokarmowe – jak długo może trwać?

Wszystko zależy od postaci zatrucia. Ponieważ pod tym pojęciem rozumiemy zarówno dobrze nam znane zatrucie nieświeżym jedzeniem, jak i zatrucie chemikaliami bądź metalami ciężkimi, sposób postępowania będzie zależeć od wywiadu. Leczenie „tego typowego” zatrucia pokarmowego, zwanego czasem nieżytem żołądkowo-jelitowym, to zazwyczaj leczenie objawowe, wymaga też cierpliwości i czasu. W skrajnych wypadkach lekarz może podjąć decyzję o farmakologicznym wsparciu, a nawet – o hospitalizacji i nawadnianiu dożylnym. Apteki stacjonarne oraz online oferują szereg środków, które mogą pomóc w leczeniu zatrucia pokarmowego (np. https://www.doz.pl/apteka/k115-Nudnosci_i_wymioty). Zawsze jednak przed zażyciem preparatu należy przeczytać ulotkę dołączoną do opakowania lub skonsultować się z farmaceutą.

Dbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu – domowe przepisy na doustne płyny nawadniające

Podczas biegunki i wymiotów przede wszystkim należy pamiętać o uzupełnianiu płynów. Tracąc je podczas nasilenia objawów, zwiększamy bowiem ryzyko niebezpiecznego dla zdrowia, a nawet życia odwodnienia. Jednakże sama czysta woda może nie wystarczyć! Trzeba posłużyć się tutaj specjalnymi wyrobami farmaceutycznymi zwanymi doustnymi płynami nawadniającymi. Podobne można też przygotować samemu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na domowe elektrolity.

  • słodko-słona woda (do 1 litra wody dodaj ¾ łyżeczki soli oraz 6 łyżeczek cukru)
  • bulion z kurczaka (2 szklanki bulionu zmieszaj z 2 szklankami wody i 2 łyżkami cukru)
  • napój z preparowanego ryżu (1/2 szklanki ryżu preparowanego zalej 2 szklankami wody, dodaj ¼ łyżeczki soli, odstaw na kilka godzin)

WAŻNE! Przy zatruciu pokarmowym jedną z najważniejszych kwestii jest właściwe nawodnienie. Należy na bieżąco uzupełniać płyny, które tracimy w czasie wymiotów i biegunki.

Co jeść przy zatruciu pokarmowym?

Jak już wyżej wspomnieliśmy, przy zatruciu pokarmowym będzie polecana dieta łatwostrawna – wprowadzana stopniowo po złagodzeniu objawów. Oznacza to, że na jakiś czas musimy zrezygnować z panierowanych i smażonych potraw, raczej wykluczyć surowe warzywa i owoce, zrezygnować z kawy oraz ostrych przypraw. Niewskazane będą również wędzonki oraz potrawy marynowane. Nasze babcie podawały w zatruciu zazwyczaj sucharki, zupę ryżową, marchwiową (marchwianka), lekko czerstwe, pszenne pieczywo oraz niskosłodzone biszkopty. Świetnie sprawdzą się również ziemniaki w postaci puree (na początku bez masła), wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, lekka zupa z wkładką mięsną (kurczak, indyk). Potem można podać na przykład małą kanapkę z chudą wędliną, gotowaną rybę oraz lekkie kluski i kopytka. Czas w jakim powinno to się odbyć jest kwestią indywidualną. Wydaje się rozsądne aby nie stało się to pierwszego dnia od ujawnienia się zatrucia, aczkolwiek moment rozszerzania powinien zależeć od naszego samopoczucia oraz chęci do jedzenia. Gdy objawy zaczną ustępować i pojawi się apetyt na owoce – zacznij od gotowanego jabłka albo mało dojrzałego banana (niedojrzałe, paradoksalnie, działają lekko zapierająco, podczas gdy dojrzałe – rozwalniająco). W przypadku mleka – sięgnij po naturalny jogurt, potem delikatny serek. Aby odbudować osłabioną florę bakteryjną, zapytaj lekarza bądź farmaceutę o możliwość przyjmowania probiotyków.

WARTO WIEDZIEĆ

Gdy w ustach czujemy napływającą nudność, a na jałowe potrawy nie możemy już patrzeć, warto do posiłku dodać nieco więcej soli – w tej sytuacji będzie ona nawet wskazana. Jeśli zaostrzenie nieco ustąpi, nic nie powinno się stać, jeśli mdłości złagodzimy kilkoma słonymi krakersami bądź paluszkami.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Na namnażanie się drobnoustrojów w żywności wpływ ma zarówno nieprawidłowy proces obróbki termicznej, złe jej przechowywanie, jak i podawanie w  niehigienicznych warunkach. Aby uniknąć zatrucia:

  • spożywaj zawsze świeżo przygotowane posiłki (wybór potrawy przyrządzonej dzień wcześniej lub przechowywanej w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, może już zwiększyć ryzyko zatrucia)
  • deseczki do krojenia mięsa zawsze dokładnie myj i dezynfekuj
  • do lodówki wkładaj tylko potrawy ostudzone
  • segreguj w lodówce żywność surową i gotowaną – korzystaj z oddzielnych pojemników
  • staraj się aby lodówka nie była przeładowana – potrzebne jest miejsce do krążenia chłodnego powietrza
  • nie zamrażaj i nie rozmrażaj żywności kilkukrotnie – sprzyja to namnażaniu się mikroorganizmów; na zakupy po mrożonki wybieraj się w chłodniejsze dni albo wieczorem, zabieraj ze sobą specjalne torby termoizolacyjne
  • zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia
  • kupuj tylko w sprawdzonych miejscach
  • sięgaj po przegotowaną lub butelkowaną wodę – sprawdzaj kapsel,  czy nie jest naruszony
  • do przygotowywania kostek lodów do napojów również wykorzystuj gotowaną lub butelkowaną wodę
  • dokładnie myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą
  • świeże ryby zjadaj w tym samym dniu
  • uważaj na produkty niepasteryzowane – np. mleko wcześniej zagotuj, uważaj na sery z mleka niepasteryzowanego jeśli jesteś w ciąży
  • uważaj na lody i desery w sezonie letnim – najlepiej przygotowywać je samemu w domu

BRC, 21-05-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe