Cholesterol dobry i zły
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » Cholesterol dobry i zły

Cholesterol dobry i zły

POCZEKALNIA. Szepty

W.Press

zdrowemiasto.pl | dodane 08-06-2018


 
Współczesne badania naukowe wykazały, że sama zawartość cholesterolu w żywności nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Problemy wynikają z rodzaju spożywanego tłuszczu, ilości przyswajanych kalorii oraz trybu życia.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol należy do tłuszczy, czyli organicznych zawiązków chemicznych. Jego transport w organizmie odbywa się za pomocą lipoprotein, czyli cząsteczek, w skład których wchodzą tłuszcze i białka. Należą do nich dwie frakcje: LDL (o niskiej gęstości) oraz HDL (o wysokiej gęstości), różniące się między sobą budową i właściwościami. Cholesterol pełni ważną funkcję w organizmie, stanowi bowiem budulec komórek i hormonów. Przyczynia się również do wytwarzania witaminy D3. Powstaje głównie w wątrobie (ok. 85%. Pozostałe 15% organizm pozyskuje z pożywienia). Prawidłowe stężenie poziomu cholesterolu w organizmie człowieka powinno wynosić nie więcej niż 200 mg/dl.

choles1.jpg

Dobry cholesterol

Nazwę taką otrzymała frakcja HDL. Jej zadaniem jest wiązanie zbędnego cholesterolu i jego transport do wątroby, w której ulega on przetworzeniu, a następnie magazynowaniu lub wydalaniu z żółcią. U zdrowego człowieka stężenie dobrego cholesterolu nie powinno być mniejsze niż 40 mg/dl. Więcej informacji na ten temat znaleźć można na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2016/07/11/cholesterol/.

Zły cholesterol

Frakcja LDL, czyli tzw. zły cholesterol, odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Jeśli jego poziom w osoczu przekroczy wartość 100 mg/dl, zostaje zaburzona proporcja pomiędzy frakcjami LDL/HDL, co może doprowadzić do kłopotów ze zdrowiem. W wyniku nadmiaru LDL cholesterol osadza się w naczyniach wieńcowych (w postaci złogów), przez co ulegają one zwężeniu. Doprowadza to z czasem do miażdżycy, zawału serca lub udaru mózgu.

Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

Aby utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie, wskazane jest ograniczenie spożywania żywności, która zawiera tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Należy zastąpić je tłuszczami roślinnymi (oliwą z oliwek, olejem rzepakowym i lnianym) oraz tłustymi rybami morskimi, które zawierają cenne kwasy omega 3 (wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Szczególnie ważne jest ograniczenie posiłków dostarczających tłuszcze trans, takich, jak fast food, dania instant oraz ciastka i wyroby cukiernicze. Lekarze polecają wzbogacenie diety o produkty zawierające błonnik, ponieważ ogranicza on wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Należą do nich w szczególności: pieczywo pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce.

Badania naukowe, przeprowadzane przez kardiologów na całym świecie dowodzą, że ograniczenie stężenia frakcji LDL wiąże się jednoznacznie ze zmniejszeniem ryzyka powstania miażdżycy oraz jej powikłań.

W.Press, 08-06-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe