Fot. NCI
Od kilku lat trwa spór, którego głównym bohaterem jest aspartam. Czy jest szkodliwy dla zdrowia? Czy może być przyczyną nowotworów? A jeśli nie… to skąd wzięły się takie głosy?
Co to jest aspartam?
Aspartam to ester metylowy L-asparagino-L-fenyloalaniny. Upraszczając: jest słodzikiem wytwarzanym w warunkach laboratoryjnych. Słodzik ten został odkryty w 1965, a dopuszczony do obrotu na początku lat 80. Od tego czasu poddawany był licznym badaniom; w świetle najnowszych nie jest on szkodliwy dla zdrowia.
Oznaczamy go symbolem E 951 i znajdziemy go w składzie bardzo wielu artykułów spożywczych, zastępuje bowiem cukier, obniżając kaloryczność danych produktów. 1 g aspartamu ma jedynie 4 kcal, a sam słodzik jest ok. 200 razy słodszy od cukru – przez co używamy go w naprawdę śladowych ilościach.
W jakich produktach znajduje się aspartam?
Aspartamem słodzone są powszechnie wszelkie napoje oraz produkty spożywcze „bez cukru”, czyli w wersji dietetycznej. Oprócz tego znajduje się w składzie piwa bezalkoholowego, napojów izotonicznych, gum do żucia, a także w wyrobach farmaceutycznych (np. w tabletkach na ból gardła).
Aspartam – szkodliwość
W ostatnich latach aspartam obudził wiele pytań i wątpliwości wśród Polaków. Resort Zdrowia otrzymał nawet petycję wnoszącą o wycofanie słodzika z użycia. Niemniej jednak - w oparciu o badania różnych ośrodków badawczych z całego świata - Ministerstwo wystosowało oficjalne oświadczenie, iż aspartam nie jest szkodliwy i jest substancją prawnie dopuszczoną do stosowania w przemyśle spożywczym.
Najprawdopodobniej wszelkie kontrowersje dotyczące potencjalnej szkodliwości aspartamu wynikają z faktu, że w organizmie rozpada się on do fenyloalaniny, kwasu asparginowego oraz metanolu. Każda z tych substancji może być szkodliwa dla ludzkiego zdrowia – jednak nie w ilościach, które powstają przy racjonalnym spożywaniu aspartamu.
Warto w tym miejscu zaznaczyć również, że substancje te występują naturalnie w żywności, m.in. w mięsie, rybach, jajach oraz niektórych warzywach i rodzajach orzechów.
Aspartam – badania
Przeprowadzone zostały liczne badania dotyczące szkodliwości aspartamu i nie wykazały one jednoznacznie, żeby słodzik ten miał szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Ostatnia ocena bezpieczeństwa aspartamu dla zdrowia została przeprowadzona w 2013 roku przez European Food Safety Authority.
Wbrew głoszonym przez niektórych dietetyków opiniom, naukowcy nie wykryli żadnych związków pomiędzy aspartamem a wzrostem ryzyka zachorowania na raka. Badania nie wskazują też, aby słodzik miał powiązania z chorobami neurologicznymi, jak m.in. Alzheimer czy stwardnienie rozsiane.
Podsumowując wszystkie zebrane informacje: wiadomym jest, że używany w umiarkowanych ilościach aspartam jest bezpieczny dla zdrowia człowieka. Dawka taka wynosi 40 mg na każdy kg masy ciała na dzień – w przypadkach, gdy aspartam badania przeszedł niepomyślnie był podawany w zbyt dużych dawkach. Mimo wszystko aspartamu powinny unikać osoby chore na fenyloketonurię.
Co to jest aspartam?
Aspartam to ester metylowy L-asparagino-L-fenyloalaniny. Upraszczając: jest słodzikiem wytwarzanym w warunkach laboratoryjnych. Słodzik ten został odkryty w 1965, a dopuszczony do obrotu na początku lat 80. Od tego czasu poddawany był licznym badaniom; w świetle najnowszych nie jest on szkodliwy dla zdrowia.
Oznaczamy go symbolem E 951 i znajdziemy go w składzie bardzo wielu artykułów spożywczych, zastępuje bowiem cukier, obniżając kaloryczność danych produktów. 1 g aspartamu ma jedynie 4 kcal, a sam słodzik jest ok. 200 razy słodszy od cukru – przez co używamy go w naprawdę śladowych ilościach.
W jakich produktach znajduje się aspartam?
Aspartamem słodzone są powszechnie wszelkie napoje oraz produkty spożywcze „bez cukru”, czyli w wersji dietetycznej. Oprócz tego znajduje się w składzie piwa bezalkoholowego, napojów izotonicznych, gum do żucia, a także w wyrobach farmaceutycznych (np. w tabletkach na ból gardła).
Aspartam – szkodliwość
W ostatnich latach aspartam obudził wiele pytań i wątpliwości wśród Polaków. Resort Zdrowia otrzymał nawet petycję wnoszącą o wycofanie słodzika z użycia. Niemniej jednak - w oparciu o badania różnych ośrodków badawczych z całego świata - Ministerstwo wystosowało oficjalne oświadczenie, iż aspartam nie jest szkodliwy i jest substancją prawnie dopuszczoną do stosowania w przemyśle spożywczym.
Najprawdopodobniej wszelkie kontrowersje dotyczące potencjalnej szkodliwości aspartamu wynikają z faktu, że w organizmie rozpada się on do fenyloalaniny, kwasu asparginowego oraz metanolu. Każda z tych substancji może być szkodliwa dla ludzkiego zdrowia – jednak nie w ilościach, które powstają przy racjonalnym spożywaniu aspartamu.
Warto w tym miejscu zaznaczyć również, że substancje te występują naturalnie w żywności, m.in. w mięsie, rybach, jajach oraz niektórych warzywach i rodzajach orzechów.
Aspartam – badania
Przeprowadzone zostały liczne badania dotyczące szkodliwości aspartamu i nie wykazały one jednoznacznie, żeby słodzik ten miał szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Ostatnia ocena bezpieczeństwa aspartamu dla zdrowia została przeprowadzona w 2013 roku przez European Food Safety Authority.
Wbrew głoszonym przez niektórych dietetyków opiniom, naukowcy nie wykryli żadnych związków pomiędzy aspartamem a wzrostem ryzyka zachorowania na raka. Badania nie wskazują też, aby słodzik miał powiązania z chorobami neurologicznymi, jak m.in. Alzheimer czy stwardnienie rozsiane.
Podsumowując wszystkie zebrane informacje: wiadomym jest, że używany w umiarkowanych ilościach aspartam jest bezpieczny dla zdrowia człowieka. Dawka taka wynosi 40 mg na każdy kg masy ciała na dzień – w przypadkach, gdy aspartam badania przeszedł niepomyślnie był podawany w zbyt dużych dawkach. Mimo wszystko aspartamu powinny unikać osoby chore na fenyloketonurię.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Sposoby na śnieżnobiały uśmiech: jak chronić zęby przed utratą białego koloru?
- Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
- Jak dobrać fotel zabiegowy do gabinetu - na co warto zwrócić uwagę?
- Stan zapalny kolana jak radzić sobie z bólem?
- Jak wygląda wizyta u psychoterapeuty?
- Jak utrzymać optymalne nawilżenie skóry?
- Fit Apetit - zrzucisz wagę nawet po czterdziestce!
- Tran w tabletkach, syropie i żelkach dla dzieci - które wybrać?
- Złota trójka - trzy skuteczne zioła na dnę moczanową
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA