6 składników na poprawę odporności organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem przez cały rok.
Strona główna » Poczekalnia » Szepty » 6 składników na poprawę odporności organizmu. Aby …

6 składników na poprawę odporności organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem przez cały rok.

POCZEKALNIA. Szepty

W.Press

zdrowemiasto.pl | dodane 18-11-2016


 
Podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe jest kwestią indywidualną i zależy od odporności organizmu. Jeśli system immunologiczny jest słaby, nie oprze się bakteriom i wirusom, a i walka z nimi będzie przebiegała długo. Jak zatem poprawić odporność, szczególnie ważną w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko wystąpienia infekcji?

Odporność organizmu

Za odporność organizmu odpowiada układ immunologiczny, na który składają się narządy limfatyczne (węzły chłonne, szpik kostny, grasica, śledziona, migdałki), grudki limfatyczne oraz jelita. Rozmieszczony w obrębie całego organizmu, szybko reaguje na wrogie działanie czynników chorobowych, przy czym ryzyko jego uszkodzenia jest mniejsze niż gdyby zlokalizowany był w jednym miejscu w organizmie.

Pierwszą barierą ochronną układu odpornościowego jest skóra i błony śluzowe, m. in. dróg oddechowych, które wydzielają śluz przeciwdziałający aktywności mikroorganizmów. Jeśli drobnoustroje nie zostaną zatrzymane na błonach śluzowych, przenikają do organizmu i w konsekwencji wywołują choroby. Wówczas do walki z nimi wkraczają fagocyty (zlokalizowane w węzłach chłonnych) powodujące gorączkę, podczas której część mikroorganizmów zostaje wyeliminowanych. W walce z bakteriami i wirusami atakującymi organizm uczestniczą również limfocyty będące rodzajem leukocytów, czyli białych ciałek krwi. Limfocyty T (produkowane w grasicy) niszczą komórki obce dla organizmu, a limfocyty B (produkowane w szpiku kostnym) wytwarzają potrzebne przeciwciała. Gdy organizm po raz pierwszy zostanie narażany na działanie antygenu obcej komórki, powstają tzw. komórki pamięci immunologicznej, dzięki czemu kolejna próba ataku powoduje szybką reakcję ze strony układu odpornościowego (obca komórka zostaje zidentyfikowana i wyeliminowana).

Infekcje sezonowe

Aby układ odpornościowy odpowiednio reagował na zagrożenie, jego komórki muszą być prawidłowo wzmacniane. Jest to ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta liczba przeziębień, infekcji układu oddechowego (gardła, oskrzeli) i zachorowań na grypę.

Pierwszym objawem spadku odporności organizmu będą więc często występujące infekcje, objawiające się takimi dolegliwościami, jak katar, kaszel, bóle, gardła, głowy, mięśni, a w efekcie gorączka. Sygnałem są również trudności w ich zwalczaniu, co powoduje dodatkowe osłabienie organizmu. Dlatego o odporność trzeba dbać przez cały rok, aby być dobrze przygotowanym na nadejście chłodniejszych miesięcy.

Źródłem składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania komórek systemu immunologicznego jest odpowiednia dieta oraz słońce. O czym szczególnie warto pamiętać?

Sekret 6 składników

1. Czosnek.

Czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Wyjątkowe właściwości zawdzięcza allicynie, która zwiększa aktywność białych ciałek krwi. Dodatkowo czosnek zawiera poprawiające odporność witaminy C i PP.

2. Żeń-szeń.

Żeń-szeń od dawna postrzegany jest jako lek uniwersalny, doskonały na wszelakie choroby. Za jego właściwości lecznicze odpowiadają saponiny triterpenowe, nazywane też ginsenozydami, które stymulują funkcjonowanie układu immunologicznego. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe żeń-szeń zawdzięcza natomiast związkom poliacetylenowym. To dzięki nim wzmacnia odporność i poprawia ogólną wydolność organizmu.

3. Witaminy z grupy B.

Istotne dla układu immunologicznego są witaminy B1 i B6. Obie wspomagają układ nerwowy, co jest ważne dla ogólnej kondycji organizmu. Ponadto witamina B1 uczestniczy w produkcji energii, natomiast B6 odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu przeciwciał. Witaminy te do organizmu można dostarczyć, włączając do diety takie produkty, jak mięso, ryby, nabiał, warzywa, rośliny strączkowe czy kasze.

4. Witamina A.

W produkcji białych krwinek uczestniczy również witamina A, która dodatkowo poprawia stan tkanki nabłonkowej (śluzówki) m. in. dróg oddechowych, gardła i nosa, czyli najważniejszej bariery mającej zapobiegać przenikaniu do organizmu drobnoustrojów. Witamina A znajduje się w nabiale, rybach, jajkach i wątróbce.

5. Witamina E.

Będąc skutecznym przeciwutleniaczem, witamina E zwalcza wolne rodniki, których ilość wzrasta szczególnie podczas infekcji. Eliminując ich nadmiar, pozytywnie wpływa na poprawę zdrowia, wzmacniając system odpornościowy. Jej źródłem są ryby, orzeszki ziemne i nasiona słonecznika, a także szpinak.

6. Witamina D.

Odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę. Powszechnie wiadomo, że odpowiada za wchłanianie wapnia, pierwiastka będącego najważniejszym budulcem kości, odpowiadającego też za mocne stawy. Ale jej rola na tym się nie kończy, ponieważ witamina D jest niezbędna dla podtrzymania wielu funkcji w organizmie. Przede wszystkim pobudza układ immunologiczny, to od niej zależy aktywność limfocytów T, zwalczających bakterie i wirusy atakujące organizm.

witaminad.jpg

Witamina D powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (UVB). Niestety, ograniczona ilość słońca w okresie jesienno-zimowym może skutkować niedoborem tej witaminy w organizmie, podobnie jak mała ekspozycja na słońcu w okresie wiosenno-letnim (np. z powodu pracy w zamkniętych pomieszczeniach). Źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, żółtka jaj, masło, śmietana, wątróbka – ale, niestety, te produkty zawierają stosunkowo niewielkie ilości tej witaminy. Niedobory witaminy D zwiększają ryzyko osteoporozy i cukrzycy, sprzyjają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Sprawiają również, że układ immunologiczny nie jest odpowiednio przygotowany do walki z bakteriami i wirusami, przez co wzrasta ryzyko infekcji szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kombinacja składników

Większość składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego można dostarczyć z pokarmem. Jednak w praktyce jadłospis nie zawiera wszystkich niezbędnych składników albo też występują one w niedostatecznej ilości. Dlatego dodatkowym sposobem na poprawę odporności i uniknięcie infekcji typowych dla sezonu jesienno-zimowego są preparaty, jak Doppelherz aktiv Na odporność, który zawiera kombinację składników wzmacniających siły obronne organizmu: czosnek, żeń-szeń, witaminy z grupy B oraz witaminy A i E. Dodatkowo preparat pozytywnie wpływa na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Ze względu na ograniczoną ilość słońca bardzo ważne jest również dostarczanie do organizmu witaminy D. Ponieważ w pożywieniu występuje ona w stosunkowo małych ilościach, spożywane porcje niestety nie zapewniają dawki zgodnej z zapotrzebowaniem organizmu. Dlatego jej dodatkowym źródłem są preparaty, jak Doppelherz aktiv Witamina D3 2000 zawierający dzienną dawkę witaminy D3 rekomendowaną przez ekspertów klinicznych. Źródłem składników potrzebnych dla wzmocnienia układu immunologicznego jest również tran – na przykład z preparatu Doppelherz aktiv Tran Na odporność. Preparat zawiera wysokiej jakości tran z dorsza bogaty w kwasy tłuszczowe typu omega-3 oraz witaminy D i A.

witaminad3.jpg

Aby w sezonie jesienno-zimowym cieszyć się zdrowiem, trzeba zadbać o organizm, w odpowiedni sposób wspomagając układ odpornościowy. Tylko dostarczając potrzebne składniki odżywcze do komórek systemu immunologicznego, możliwe jest ograniczenie ryzyka wystąpienia infekcji.


W.Press, 18-11-2016, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
----
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe