Tran – pochodzenie, właściwości, stosowanie
Strona główna » Poczekalnia » Dzieci » Tran – pochodzenie, właściwości, stosowanie

Tran – pochodzenie, właściwości, stosowanie

POCZEKALNIA. Dzieci

W.Press

zdrowemiasto.pl | dodane 25-11-2018


 
Podawanie tranu dzieciom to znany od dziesięcioleci sposób na podniesienie ich odporności. Niestety, wielu osobom jego przyjmowanie kojarzy się bardzo niedobrze, bo tran miał nieprzyjemny rybi smak i wstrętny zapach, przez co wielu pozostał w pamięci jako koszmar z dzieciństwa. Na szczęście współczesny tran dla dzieci już nie wywołuje takich przykrości, a jego skuteczność nadal jest warta uwagi. Dlaczego warto podawać dzieciom tran?

Tran – co to jest?

Tran to koncentrat oleju, jaki otrzymuje się z wątroby dorsza lub innych ryb dorszowatych. Jego pochodzenie jest odpowiedzialne za nieprzyjemny smak i zapach, który pozostał w pamięci wielu osób. Na szczęście współczesne technologie produkcji tranu pozwalają znacząco poprawić jego smak i zapach, a jednocześnie nie pozbawiają go cennych właściwości zdrowotnych. To właśnie ze względu na nie, zaleca się podawać go dzieciom, zarówno tym w wieku przedszkolnym, jak i tym nieco starszym.

Właściwości tranu

Cały sekret działania tranu kryje się w jego składzie. Głównymi witaminami, dla których warto go zażywać, są witaminy A, D i E. Pierwsza z nich ma m.in. duże znaczenie dla naszego wzroku, a druga odpowiada za prawidłowy rozwój układu kostnego i zdrowych zębów. Dodatkowo witamina D jest konieczna do prawidłowego wchłaniania wapnia, a zatem bez jej odpowiedniego poziomu w organizmie nie ma szans na mocne i zdrowe kości. Witamina E jest zaś konieczna do prawidłowej pracy układu krążenia i chroni nas przed jego chorobami. Wszystkie trzy witaminy mają również bardzo duże znaczenie dla naszego układu odpornościowego, bo bez ich obecności nie pracuje on prawidłowo.

tran1.jpg

Witaminy A, D i E to jednak nie jedyne składniki tranu godne uwagi. W tranie znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega 6. Kwasy te są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wspierają koncentrację i zdolność uczenia się, a zatem są niezastąpionym składnikiem diety rozwijających się dzieci. Kwasy te w znaczący sposób wpływają również na wytwarzanie kortykosteroidów, które pomagają usprawnić pracę układu odpornościowego.

Jak stosować tran?

Wymienione wyżej właściwości tranu wskazują jednoznacznie, że jest to produkt, który warto stosować. Należy jednak pamiętać, że jego dawkowanie nie może pozostać poza kontrolą. Witaminy A, D i E są, bowiem witaminami, których niedobór jest niekorzystny, ale równie kłopotliwy dla naszego zdrowia może okazać się ich nadmiar. Należy zatem przestrzegać zaleceń znajdujących się na opakowaniu tranu i według nich ustalać dawkę dla danej osoby.

Warto również zwracać uwagę na to, jaki tran wybieramy. W każdej aptece znajdziemy tran w płynie różnych producentów, jak i tran w kapsułkach. Przed zakupem dobrze by było prześledzić skład produktu, bo powinien on być jak najbardziej naturalny. Długa lista składników znajdujących się w tranie, obecność sztucznych barwników czy syropu glukozowo-fruktozowego powinna nas od takiego zakupu zdecydowanie zniechęcić.

Więcej o właściwościach tranu i jego stosowaniu przeczytasz na: http://sanostol.pl/porady/witaminy-substancje-odzywcze/co-to-jest-tran


W.Press, 25-11-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe