Kleik ryżowy czy kukurydziany
Strona główna » Poczekalnia » Dzieci » Kleik ryżowy czy kukurydziany

Kleik ryżowy czy kukurydziany

POCZEKALNIA. Dzieci

W. Press

zdrowemiasto.pl | dodane 03-06-2016


 
W sklepach znajdziemy produkty z żywnością dedykowaną najmłodszym konsumentom. Mamy sięgają po nie zazwyczaj, kiedy dziecko stopniowo jest odstawiane od piersi na rzecz mleka modyfikowanego lub kaszek. To właśnie z pierwszymi kleikami i kaszkami nasze dziecko powoli, ale też stopniowo uczy się rozróżniać smaki.

Wśród wielu produktów łatwo się pogubić, szczególnie gdy w internecie aż roi się od przeróżnych opinii na temat żywienia maluchów. Ostatnimi czasy dość częstym sporem pomiędzy rodzicami jest dyskusja, co jest lepsze: kleik ryżowy czy kukurydziany. Opinii jest wiele, jednak zebraliśmy najistotniejsze z nich, żeby nieco usystematyzować ten spór.

Kleik równa się zdrowy brzuszek?

Zarówno kleik ryżowy i kleik kukurydziany są bardzo podobne w smaku. Nie ma w nich żadnego smaku dominującego, który mógłby spowodować, że kleik zostanie odrzucony przez dziecko. Różnice smakowe pomiędzy nimi są naprawdę delikatne. Produkt, z którego zostały wykonane, a mianowicie ryż i kukurydza, powodują, że idealnie nadają się dla tych dzieci, które mogą lub mają alergię pokarmową na gluten. Oczywiście dzieci nieborykające się z alergią również się w nich rozsmakują. Kolejną istotną sprawą jest to, że zawierają łatwostrawne węglowodany, które zapewniają prawidłowy metabolizm pokarmów w maleńkim brzuszku. Problemem może być kwestia, który produkt, kleik ryżowy czy kukurydziany, powinniśmy podawać naszemu dziecku w przypadku problemów z zaparciami. Tutaj zdecydowany prym wiedzie kleik kukurydziany i jest on rekomendowany jako posiłek w czasie walki z zaparciami u maleństwa. Niestety, kleik ryżowy ma działanie zapierające i w przypadku pojawienia się zaparć lepiej zrezygnować z niego na jakiś czas, aby zapewnić komfort trawienny naszemu dziecku i oszczędzić ból brzuszka.

Kleiki w słoiczkach

W sklepach znajdziemy gotowe produkty, które są łatwe w przygotowaniu na wiele sposobów. Kleiki możemy rozrabiać z wodą lub, jeżeli chcemy aby były bardziej pożywne, możemy przyrządzić je na mleku. Początkowo niech będzie to mleko modyfikowane, a dopiero po jakimś czasie wprowadzajmy mleko krowie. Kleiki nie tylko są łatwe w przygotowaniu. Są również smaczne, zaś podane dziecku z owocami (takimi jak jabłuszko, banan i gruszka) pozwolą poznawać nowe smaki w otoczeniu tych już znanych, przez co rozszerzanie diety będzie łatwiejsze zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Mamy bardzo często decydują się na wybór tego typu produktów, ponieważ wraz z ich jakością idzie nie tylko doskonały smak produktu, ale także przystępna cena dostosowana do portfela każdego rodzica małego dziecka. Producenci żywności dla dzieci wybierają zdrową żywność bez jakichkolwiek ulepszaczy, miejsce których zajmują witaminy i cenne mikroelementy.

Bez względu na to, jaki kleik wybierzesz dla swojej pociechy pamiętaj, aby nowe smaki wprowadzać w konsultacji z pediatrą, który będzie czuwał nad zdrowiem maluszka. Zazwyczaj przyjmuje się, że dzieci, które były karmione piersią, mogą rozkoszować się kaszkami i kleikami już od około siódmego miesiąca życia, a te, które były karmione butelką, nieco wcześniej, bo już od piątego miesiąca.

W. Press, 03-06-2016, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
----
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe