Przeziębienie i osłabienie organizmu – jak wspierać organizm podczas zimy?
POCZEKALNIA. Szepty
Zdjęcie ilustracyjne
Okres zimowy to czas, w którym przeziębienie łapie nas częściej. Regularnie wzmacniając układ odpornościowy, możemy znacząco zmniejszyć ryzyko infekcji. Jak to zrobić?
Przeziębienie – dlaczego nas dopada?
Szacuje się, że osoby dorosłe średnio 2-4 razy w roku zapadają na przeziębienie. Najwięcej infekcji obserwuje się od października do marca. Przeziębienie powodowane jest przez wirusy przenoszące się z człowieka na człowieka drogą kropelkową. Najczęściej czynnikiem sprawczym są rynowirusy. Przeziębieniu towarzyszy ból gardła, katar, kaszel o małym lub umiarkowanym nasileniu, ból gardła i niewielkie osłabienie. Z reguły objawy utrzymują się około 7 dni.
Przeziębienie częściej rozwija się u osób z osłabionym układem odpornościowym, przewlekle zestresowanych, przemęczonych, stosujących używki, złą dietą, zaburzeniami snu i niską aktywnością fizyczną. Bardziej narażone są także osoby pracujące lub przebywające często w dużych skupiskach ludzkich. Nie bez znaczenia pozostaje podstawa - dobieranie odpowiedniego ubioru do panujących warunków atmosferycznych czy niewychodzenie z domu z mokrymi włosami.
Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?
Nasz styl życia ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, w tym funkcjonowanie układu immunologicznego. Przez zbyt szybkie tempo życia, niedobór snu i ciągły stres dużo częściej chorujemy. Szczególnie niekorzystny wpływ na organizm ma stres. Niestety dość trudno go wyeliminować z życia. Można nauczyć się lepiej sobie z nim radzić. Pomocne w tym celu będą techniki relaksacyjne takie jak medytacja, joga czy aromaterapia.
Z pomocą przychodzą również adaptogeny – naturalne roślinne substancje zwiększające odporność organizmu na stres np. ashwagandha, różeniec górski, żeń-szeń, gotu kola, traganek błoniasty, schisandra. Warto dbać także o zdrowy sen. Niedosypianie i przemęczenie organizmu przyczynia się do spadku odporności.
Istotnym elementem wspierania organizmu jest zdrowa, zbilansowana dieta: codzienne spożywanie warzyw i owoców, regularność posiłków, unikanie smażenia, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych i cukru, wybieranie naturalnych produktów bez sztucznych barwników i konserwantów.
W diecie, poza warzywami i owocami, powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie oraz zdrowe tłuszcze roślinne zawarte m.in. w oliwie, orzechach, oleju z czarnuszki.
W żywności zawarte są witaminy, składniki odżywcze i minerały, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zalicza się do nich m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę Ci D, cynk, produkty pochodzenia pszczelego (miód, propolis, pierzga, pyłek pszczeli), probiotyki oraz prebiotyki. Całość uzupełnia codzienna aktywność fizyczna.
Zioła na odporność
O odporność powinno się dbać cały rok. Będzie to procentowało, w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Istnieje wiele surowców roślinnych, które korzystnie wpływają na odporność. Najbardziej znana jest jeżówka purpurowa. Zwiększa ona odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Posiada właściwości immunostymulujące i przeciwzapalne, a także poprawia wydolność oddechową. Aloes także wzmacnia układ odpornościowy. Pobudza do podziału i wzrostu limfocyty z grupy B i T. Ponadto stymuluje aktywację makrofagów.
Korzeń traganka błoniastego jest bogaty w wiele związków aktywnych takich jak polisacharydy, flawonoidy, izoflawony czy saponiny. Działają one przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, adaptogennie i stymulują fagocytozę. Tarczyca bajkalska zawiera liczne flawonoidy. Działają one immunostymulująco, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Kolejną popularną rośliną w fitoterapii jest żeń-szeń, stosowany w medycynie od wieków. Zwiększa wydzielanie substancji, które biorą udział w reakcji odpornościowej, w tym immunoglobulin oraz interleukin. Stymuluje limfocyty T i komórki NK. Ponadto jest jednym z adaptogenów, zmniejszając negatywny wpływ bodźców stresowych na organizm.
Przeziębienie – dlaczego nas dopada?
Szacuje się, że osoby dorosłe średnio 2-4 razy w roku zapadają na przeziębienie. Najwięcej infekcji obserwuje się od października do marca. Przeziębienie powodowane jest przez wirusy przenoszące się z człowieka na człowieka drogą kropelkową. Najczęściej czynnikiem sprawczym są rynowirusy. Przeziębieniu towarzyszy ból gardła, katar, kaszel o małym lub umiarkowanym nasileniu, ból gardła i niewielkie osłabienie. Z reguły objawy utrzymują się około 7 dni.
Przeziębienie częściej rozwija się u osób z osłabionym układem odpornościowym, przewlekle zestresowanych, przemęczonych, stosujących używki, złą dietą, zaburzeniami snu i niską aktywnością fizyczną. Bardziej narażone są także osoby pracujące lub przebywające często w dużych skupiskach ludzkich. Nie bez znaczenia pozostaje podstawa - dobieranie odpowiedniego ubioru do panujących warunków atmosferycznych czy niewychodzenie z domu z mokrymi włosami.
Jak wzmocnić odporność domowymi sposobami?
Nasz styl życia ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, w tym funkcjonowanie układu immunologicznego. Przez zbyt szybkie tempo życia, niedobór snu i ciągły stres dużo częściej chorujemy. Szczególnie niekorzystny wpływ na organizm ma stres. Niestety dość trudno go wyeliminować z życia. Można nauczyć się lepiej sobie z nim radzić. Pomocne w tym celu będą techniki relaksacyjne takie jak medytacja, joga czy aromaterapia.
Z pomocą przychodzą również adaptogeny – naturalne roślinne substancje zwiększające odporność organizmu na stres np. ashwagandha, różeniec górski, żeń-szeń, gotu kola, traganek błoniasty, schisandra. Warto dbać także o zdrowy sen. Niedosypianie i przemęczenie organizmu przyczynia się do spadku odporności.
Istotnym elementem wspierania organizmu jest zdrowa, zbilansowana dieta: codzienne spożywanie warzyw i owoców, regularność posiłków, unikanie smażenia, ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych i cukru, wybieranie naturalnych produktów bez sztucznych barwników i konserwantów.
W diecie, poza warzywami i owocami, powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie oraz zdrowe tłuszcze roślinne zawarte m.in. w oliwie, orzechach, oleju z czarnuszki.
W żywności zawarte są witaminy, składniki odżywcze i minerały, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zalicza się do nich m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę Ci D, cynk, produkty pochodzenia pszczelego (miód, propolis, pierzga, pyłek pszczeli), probiotyki oraz prebiotyki. Całość uzupełnia codzienna aktywność fizyczna.
Zioła na odporność
O odporność powinno się dbać cały rok. Będzie to procentowało, w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Istnieje wiele surowców roślinnych, które korzystnie wpływają na odporność. Najbardziej znana jest jeżówka purpurowa. Zwiększa ona odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Posiada właściwości immunostymulujące i przeciwzapalne, a także poprawia wydolność oddechową. Aloes także wzmacnia układ odpornościowy. Pobudza do podziału i wzrostu limfocyty z grupy B i T. Ponadto stymuluje aktywację makrofagów.
Korzeń traganka błoniastego jest bogaty w wiele związków aktywnych takich jak polisacharydy, flawonoidy, izoflawony czy saponiny. Działają one przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, adaptogennie i stymulują fagocytozę. Tarczyca bajkalska zawiera liczne flawonoidy. Działają one immunostymulująco, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Kolejną popularną rośliną w fitoterapii jest żeń-szeń, stosowany w medycynie od wieków. Zwiększa wydzielanie substancji, które biorą udział w reakcji odpornościowej, w tym immunoglobulin oraz interleukin. Stymuluje limfocyty T i komórki NK. Ponadto jest jednym z adaptogenów, zmniejszając negatywny wpływ bodźców stresowych na organizm.
- Krzysik, Monika, Jadwiga Biernat, and Halina Grajeta. "Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka." Adv. Clin. Exp. Med 16.1 (2007): 123-133.
- dr n.med Agnieszka Sut „Czy przeziębienie może być groźne dla zdrowia?” adres: https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/czy-przeziebienie-moze-byc-grozne-dla-zdrowia,539.html [dostęp: 30.01.2024]
- Gajewski P. Interna Szczeklika. Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2022.
- Lamer-Zarawska, E. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Sposoby na śnieżnobiały uśmiech: jak chronić zęby przed utratą białego koloru?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA