Dieta przy endometriozie
Strona główna » Poczekalnia » Kobieta » Dieta przy endometriozie

Dieta przy endometriozie

POCZEKALNIA. Kobieta

W.Press

zdrowemiasto.pl | dodane 17-07-2018


 
Endometriozę definiuje się, jako schorzenie polegające na nadmiernym przyroście błony śluzowej macicy, w której skład wchodzą miedzy innymi komórki podścieliska oraz komórki o właściwościach wydzielniczych. Tkanka ta niekontrolowanie rozrasta się poza obszar samej macicy wywołując tym samym wiele niekorzystnych zmian w obszarze układu płciowego, moczowo-płciowego i innych układów.

Szacuję się, iż wśród populacji kobiet w wieku rozrodczym, około 20% z nich może dotyczyć problem występowania endometriozy. U kobiet w okresie pomenopauzalnym odnotowuje się od 5-10% przypadków zachorowań. Główna metodą leczenia jest terapia farmakologiczna oraz zabiegi operacyjne prowadzące do usunięcia zrostów tkankowych. Z racji coraz większych trudności oraz niepowodzeń w prowadzeniu tych metod, stosuję się metody alternatywne wspomagające leczenie. Do metod tych zaliczmy miedzy innymi stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.

RACJONALNA DIETA

Kobiety, u których zdiagnozowano endometriozę powinny w swojej codziennej diecie opierać się przede wszystkim o zasady racjonalnego zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem produktów wpływających pozywanie na przebieg tej choroby. Badania wykazują, iż dieta bazująca na żywności wysokoprzetworzonej będącej źródłem tłuszczu trans prowadzi nawet o 50% do zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby. Należy przed wszystkim stosować dietę w oparciu o zasady zdrowego żywienia takie jak:
  • Regularne spożywanie posiłków
  • Spożywanie świeżych warzyw i owoców
  • Unikanie produktów wysokotłuszczowych, wysokoprzetworzonych
  • Prawidłowe nawodnienie organizmu
  • Stosowanie technik kulinarnych takich jak: gotowanie na parze, duszenie.
  • Unikanie spożycia cukrów prostych zwłaszcza słodyczy
  • Dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego
  • Unikanie używek tj. alkohol, papierosy

KWASY TŁUSZCZOWE W PRZEBIEGU ENDOMETRIOZY

endo_22.jpg

Prostaglandyny to substancje, które wywierają istotny wpływ w pojawieniu się objawów endometriozy takich jak silne bóle miesiączkowe. Są to cząsteczki o budowie kwasów tłuszczowych. Dlatego też odpowiednia podaż tłuszczy oraz ich bilans jest ważny przy tworzeniu diety u kobiet z endometriozą. W zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, jakie dostarczamy w diecie, prowadzą one do produkcji prostaglandyn z grup- PGE1, PGE2, PGF2. O ile pierwszy rodzaj prostaglandyny oddziałuje pozytywnie na skurcze macicy, dwa pozostałe rodzaje - PGE2, PGF2 prowadzą do nasilania objawów endometriozy związanej z silnymi skurczami mięśni. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega- 3 biorą udział przy wytwarzaniu prostaglandyny PGE1. Odpowiednio zbilansowany jadłospis dostarczający znacznych ilości kwasów omega- 3 pozwoli na zmniejszenie bólowych objawów endometriozy.

Aby zapewnić odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych w codziennej diecie należy spożywać takie produkty jak:
  • Ryby - tuńczyk, łosoś, halibut, dorsz, śledź, makrela
  • Awokado, orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe)
  • Oleje roślinne – olej lniany, rzepakowy

Dostarczenie do organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z jednoczesną eliminacją tłuszczy nasyconych pochodzenia zwierzęcego tj. masło, śmietana, smalec, mięso czerwone tłuste. Badania wskazują, iż nadmierne spożycie żywności pochodzenia zwierzęcego stymuluję produkcję prostaglandyny PGF2 , nasilającej objawy endometriozy.

SUBSTANCJE BIOLOGICZNIE CZYNNE A STAN ZAPALNY

Endometrioza wiąże się z występowaniem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Skutecznym sposobem w redukowaniu stanu zapalnego wywołanego poprzez nadmierną produkcję wolnych rodników jest odpowiednia podaż witamin C i E. Witaminy te skutecznie minimalizują produkcję markerów stanu zapalnego, sprzyjając tym samym zmniejszeniu dolegliwości bólowych przy endometriozie. Bogatym źródłem tych witamin są przed wszystkich warzywa i owoce takie jak:
  • Jarmuż
  • Dzika róża
  • Papryka
  • Brukselka
  • Orzechy
  • Porzeczka
  • Kalafior, szpinak i inne.

Oprócz wyżej wymienionych witamin jadłospis kobiety przy endometriozie powinien zawierać biologicznie aktywne substancje, jakim są antocyjany oraz flawonoidy, które skutecznie niwelują nadprodukcje wolnych rodników. Dodając do codziennych potraw produkty takie jak: borówka, jagody, maliny, czerwoną kapustę, śliwki, brokuły i inne warzywa i owoce zapewnimy odpowiednią ilość związków przeciwzapalnych.

KLUCZOWE SKŁADNIKI MINERALNE PRZY ENDOMETRIOZIE

Ważne jest, aby dieta kobiety zmagającej się z endometriozą dostarcza prawidłowej ilości najbardziej kluczowych w przebiegu choroby składników mineralnych. Należą do nich:
  • Żelazo - jako główny składnik mineralny uczestniczący w produkcji czerwonych krwinek. Podczas obfitego miesiączkowania u kobiet z endometriozą, należy dostarczyć jego odpowiednia podaż, aby zapobiec niedoborom.
  • Wapń – niedobory występują u kobiet po 10 dniu miesiączkowania. Nieodpowiadania podaż wapnia u kobiet z endometriozą może stać się podłożem do wystania nasilonych objawów tj. ból głowy, bóle w okolicach miednicy, silne skurcze mięśniowe.
  • Potas - biorący udział w procesach regulacyjnych układ mięśniowego, stymuluje skurcze w okolicach układu płciowego. Jego optymalna podaż zmniejsza dolegliwości związane z silnymi skurczami w okresie miesiączkowania
  • Sód- rozregulowany układ hormonalny sprzyja gromadzeniu się sodu w organizmie. Monitorowanie zawartości sodu w diecie kobiet z endometriozą pozwoli na zmniejszenie obrzęków oraz mniejsze zatrzymanie wody w organizmie zwłaszcza w okresie około miesiączkowym.

PODSUMOWANIE

Endometrioza pozostaję wciąż schorzeniem, z którym boryka się coraz więcej kobiet. W wielu przypadkach będzie to choroba towarzysząca przez całe życie. Warto wiec wpływać na jej łagodniejszy przebieg poprzez zastosowanie alternatywnych środków terapii, jaka stanowi odpowiednio zbilansowana dieta. Aby jadłospis kobiety z endometriozą zapewniał odpowiednią ilość wyżej wymienionych składników wato udać się do specjalisty żywieniowego w tym zakresie. Bilans diety oraz zastosowanie odpowiednich produktów nie zawsze jest łatwe. Dlatego też, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych oraz zaostrzenia objawów chorobowych warto skonsultować się ze specjalistą żywieniowym w tym zakresie. Dietetyka o tej specjalizacji możesz odnaleźć w wyszukiwarce Kcalmar.com, gdzie dietetycy z całej Polski, również Dietetycy z Lublina, pomogą wprowadzić odpowiedni plan żywieniowy.

W.Press, 17-07-2018, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe