Przechowywanie pokarmu. Jak prawidłowo przechowywać mleko mamy?
POCZEKALNIA. Kobieta

Pokarm mamy to najlepszy sposób odżywiania noworodków. Chroni niemowlę przed chorobami, wzmacnia odporność, pomaga zbudować więź między mamą a dzieckiem. Do tego proces karmienia pomaga mamie szybciej wrócić do formy oraz zaoszczędzić sporo pieniędzy. Do niedawna okres laktacji i karmienia oznaczał dla kobiety konieczność ciągłego przebywania z noworodkiem. Obecnie ten stereotyp można zmieniać dzięki odciąganiu oraz przechowywaniu swojego pokarmu. To bardzo ułatwia początkową fazę macierzyństwa.
Nowoczesne macierzyństwo bierze pod uwagę nie tylko dobro dziecka, ale również potrzeby mamy. Niegdyś psychika i jej stan u kobiet w pierwszych miesiącach macierzyństwa były spychane na dalszy plan lub kompletnie pomijane. Na szczęście podejście do tego zagadnienia uległo zmianie i coraz więcej osób rozumie, że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Ze względów biologicznych kobiety w pierwszych miesiącach po urodzeniu nie mogły mieć dla siebie wolnego czasu. Dzięki nowoczesnym laktatorom oraz odpowiednim sposobom przechowywania pokarmu, karmienie stało się dużo prostsze. Poza wygodą oraz komfortem mamy, sytuacje, w których warto odciągać pokarm to:

Jak zatem przechowywać odciągnięte mleko? Przede wszystkim należy używać do tego specjalnie przygotowanych, wysterylizowanych pojemników. Warto również pojemniki oznaczać datą, w której pokarm został odciągnięty. Ułatwi to przechowywanie najświeższych porcji. Podstawą jest tutaj również higiena i sterylizacja, także urządzenia, którym pokarm jest odciągany. Aby poprawnie przechowywać mleko, należy pamiętać o następujących zasadach:
Dodatkowe informacje na ten temat znajdziemy na tej stronie.
Skoro wiemy, jak przechowywać odciągnięte mleko, warto dowiedzieć się, czego należy absolutnie unikać. Podgrzewając mleko, nie należy używać w tym celu kuchenki mikrofalowej, gazowej, elektrycznej ani piekarnika. Niszczy to odżywcze składniki pokarmu, a pokarm podgrzany w ten sposób staje się niezdatny do spożycia. Mleko dla noworodka nie może mieć temperatury niższej niż pokojowa, a optymalna wynosi 37°C.
Dlaczego warto przechowywać pokarm?
Nowoczesne macierzyństwo bierze pod uwagę nie tylko dobro dziecka, ale również potrzeby mamy. Niegdyś psychika i jej stan u kobiet w pierwszych miesiącach macierzyństwa były spychane na dalszy plan lub kompletnie pomijane. Na szczęście podejście do tego zagadnienia uległo zmianie i coraz więcej osób rozumie, że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Ze względów biologicznych kobiety w pierwszych miesiącach po urodzeniu nie mogły mieć dla siebie wolnego czasu. Dzięki nowoczesnym laktatorom oraz odpowiednim sposobom przechowywania pokarmu, karmienie stało się dużo prostsze. Poza wygodą oraz komfortem mamy, sytuacje, w których warto odciągać pokarm to:
- brak możliwości karmienia piersią dziecka ze względu na jego stan zdrowia;
- przeciwwskazania do karmienia piersią;
- oddzielenie mamy od dziecka;
- nieumiejętność ssania u dziecka;
- zbyt mała produkcja mleka.
Poznaj sposoby na przechowywanie mleka mamy
Jak zatem przechowywać odciągnięte mleko? Przede wszystkim należy używać do tego specjalnie przygotowanych, wysterylizowanych pojemników. Warto również pojemniki oznaczać datą, w której pokarm został odciągnięty. Ułatwi to przechowywanie najświeższych porcji. Podstawą jest tutaj również higiena i sterylizacja, także urządzenia, którym pokarm jest odciągany. Aby poprawnie przechowywać mleko, należy pamiętać o następujących zasadach:
- przechowywać je do pięciu dni w lodówce, w temperaturze 4°C oraz niższej;
- nie umieszczać pokarmu na drzwiach lodówki ze względu na duże wahania temperatury;
- jeśli mamy komorę na lód gdzie temperatura wynosi -10°C, to możemy tam przechowywać mleko przez dwa tygodnie;
- w zamrażarce, przy temperaturze -18/20°C, czas przechowywania może wynosić 6 miesięcy.
Dodatkowe informacje na ten temat znajdziemy na tej stronie.
Tego lepiej nie rób!
Skoro wiemy, jak przechowywać odciągnięte mleko, warto dowiedzieć się, czego należy absolutnie unikać. Podgrzewając mleko, nie należy używać w tym celu kuchenki mikrofalowej, gazowej, elektrycznej ani piekarnika. Niszczy to odżywcze składniki pokarmu, a pokarm podgrzany w ten sposób staje się niezdatny do spożycia. Mleko dla noworodka nie może mieć temperatury niższej niż pokojowa, a optymalna wynosi 37°C.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kobieta w ciąży, a witaminy. Co radzą eksperci?
- Suplementacja przed ciążą. Jakie witaminy brać, planując ciążę?
- Po raku piersi jest normalne życie
- Silne wzdęcia przy owulacji – wpływ hormonów
- Poduszki Bichata dlaczego warto je usunąć?
- Przygotowanie do porodu i plan porodu
- RR, czyli rozsądne rodzicielstwo – fakty i mity dotyczące opieki nad noworodkiem
- Sposoby, jak zadbać o swoje włosy i skórę podczas kwarantanny Koronawirusa
- Badania w ciąży – za które zapłacisz, a za które nie? I kiedy warto je wykonywać?
- Badasz się regularnie? Najważniejsze badania profilaktyczne kobiet
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA