Ortopeda. Uszkodzenie więzadeł krzyżowych. Szpotawość kolana. Problemy z kręgosłupem. Boli go lewy bark.. Dziecko przewraca się...
Strona główna » Doniesienia Listonosza » Ortopeda » Uszkodzenie więzadeł krzyżowych. Szpotawość kolana…

Uszkodzenie więzadeł krzyżowych. Szpotawość kolana. Problemy z kręgosłupem. Boli go lewy bark.. Dziecko przewraca się...

DONIESIENIA LISTONOSZA. Ortopeda

dr n. med. Robert Świerczyński, ortopeda

zdrowemiasto.pl | dodane 26-01-2010

Dr n. med. Robert Świerczyński, ortopeda, traumatolog NZOZ Ortopedika - Centrum Chirurgii Specjalistycznej Warszawa, Fort Piontek
 
Osiem miesięcy temu doznałem zwichnięcia - jak osądził lekarz - prawego stawu kolanowego. Nastąpiło przesunięcie kości, ale od razu powróciły one w pierwotne położenie. Kolano spuchło, a ból był nie do wytrzymania. Lekarz stwierdził również zerwanie torebki stawowej. Zdjęcie RTG nie wykazało żadnych komplikacji. Noga została włożona w gips na 3 tygodnie, a w między czasie czterokrotnie ściągany był krwiak. Po zdjęciu gipsu okazało się, że wszystko jest w porządku. Rehabilitant pokazał mi kilka ćwiczeń, które miałem wykonywać w domu, aby kolano odzyskało jako taką sprawność. Choć minęło już 8 miesięcy, kolano czasami nadal boli. Jest to ból tak jakby w samym środku kolana oraz z prawej strony od zewnątrz. I teraz moje pytanie. Czy samymi ćwiczeniami jestem w stanie tak obudować staw kolanowy mięśniami, aby taki wypadek się nie powtórzył? Jeśli tak, to czy może podać Pan jakieś ćwiczenia, które nie byłyby szkodliwe dla samego kolana? Czy efekty tego wypadku mogą dać znać o sobie za kilka czy kilkanaście lat? Dodam jeszcze, że podobny wypadek miałem 12 lat temu. Również nastąpiło przesunięcie kości. Wtedy jednak opuchlizna była minimalna, a po 3 dniach praktycznie nie było śladu po kontuzji. Obyło się bez wizyty u lekarza i jakiejkolwiek rekonwalescencji. Od tamtego czasu aktywnie uprawiałem różne sporty i nigdy nie było najmniejszego problemu z kolanem. Pozdrawiam, Marek

Proszę nie lekceważyć tego urazu. Mogło dojść do uszkodzenia więzadeł krzyżowych i innych struktur śródstawowych. Uważam, że, zanim zapadną ostateczne decyzje o leczeniu zachowawczym, powinien Pan wykonać MRI kolana. W przypadku wykluczenia istotnych uszkodzeń można będzie kontynuować program rehabilitacyjny. (rsw)

Mam pytanie. Co można zrobić ze szpotawością kolan wykrytą u osoby w wieku 24 lat, która jest kobietą, ma 152 cm wzrostu, waży niewiele ponad 40 kg, a stopień odchylenia z wynosi 0 (wykonano RTG). Z góry dziękuję za odpowiedź. Piotr

Powinno się wykonać rtg kończyn na długiej kasecie ze stawami biodrowymi i ortopeda wykreśli wówczas rzeczywisty stopień szpotawości. Wtedy można ustalać sposób postępowania. (rsw)

Mój mąż ma 28 lat. Od kilku lat regularnie ćwiczy na siłowni. Od mniej więcej dwóch miesięcy boli go lewy bark. Nie przypomina sobie, by gdzieś się uderzył, czy coś ciężkiego podniósł, a boli go jakby w środku, w jednym punkcie (niewielki obszar). Przypuszcza, że w stawie. Ból odczuwa w czasie machania zgiętą ręką przy pochyleniu ciała i wykonywaniu nią jakichś czynności, np. podczas różnych wypchnięć. Smarował go różnymi maściami: Fastum żel, Naproxen, Mobilat... Ból w ogóle nie zniknął. Dwa tygodnie temu przestał ćwiczyć na siłowni i zaczął przyjmować prepareat Artresan, lecz i to nie pomaga. Jak Pan myśli, co może być przyczyną tego bólu? Czy ćwiczenia na siłowni? Czy mąż podczas ćwiczeń powinien chronić w jakiś sposób stawy? Czy powinien pójść do lekarza? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Sylwia

Pani Sylwio! Zdecydowanie przerwać trening i zgłosić się do lekarza. Opisywane problemy mogą być szybko usuwalne (np. zapalenie kaletki podbarkowej), ale mogą być powodowane przez głębsze uszkodzenia tkanek. Konieczna diagnostyka i ustalenie rozpoznania! (rsw)

Dzień dobry, Panie doktorze! Dzięki poradom Pana i po rozmowach z operatorem i z lekarzem rehabilitantem oraz mgr. rehabilitacji ustaliliśmy plan działania. Jestem po drenażu (3 zabiegi) i efekt jest super - zwiększony zakres ruchu w stawie, bardzo dobre rokowania, od 26-tego zaczynam rehabilitację: laser, krioterapia, magnetron i 2 razy sala ćwiczeń. Potrwa to miesiąc. W połowie lutego kontrolna wizyta u masażystki (drenaż). Jestem dziś po wizycie u lekarza prowadzącego. Zostało zrobione zdjęcie RTG, z którego widać coraz lepsze zrastanie się kości. Mam coraz bardziej obciążać tę nogę w sposób dynamiczny (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Dziękuję za cenne rady, a o postępach poinformuję. Pozdrowienia! Monika

Pani Moniko! Tak trzymać. Życzę pełnego wyzdrowienia. Dziękuję za informacje! (rsw) 230103

Zwracam się do Państwa z prośbą o poradę! Mam problemy z kręgosłupem, wykonałem więc zdjęcia, a wynik to: "Na wykonanych zdjęciach stwierdza się wygładzenie lordozy odcinka L-S kręg. oraz niepełną sakralizację kręgu L5", a także badanie tomografii komputerowej - wynik: "Badanie TK kręgosłupa L-S wykonane na poziomach L3-S1 wykazuje obecność centralnej i bocznej prawostronnej przepukliny jądra miażdżystego na poziomie krążka międzykręgowego L5/S1 o wymiarach 0,6 x 2,3 cm. Wymiar strzałkowy kanału kręgowego 1,1 cm". Czasami mam silne bóle w okolicach pośladków, które promieniują mi na nogi. Prawie bez przerwy mam mrowienie (taki lekki prąd) w prawej nodze od kolana w dól i ból pod kolanem (jakby były ścięgna uszkodzone). Duży palec u prawej nogi mnie boli i traci czucie (nie potrafię tego dokładnie opisać). Chciałbym się dowiedzieć, czy na podstawie mojego opisu możecie doradzić mi rodzaj leczenia, czy od razu konieczna jest operacja? Bardzo proszę o szybką i indywidualną odpowiedź. Mieszkam w Świnoujściu. Bardzo serdecznie pozdrawiam! Kordian


W opisanym przypadku utrzymują się objawy uciskowe worka oponowego i korzeni odc. L-S. Zanim rozważymy koncepcję interwencji operacyjnej, konieczne pełne uruchomienie zrostów w kanale rdzeniowym i okołokorzeniowych (neuromobilizacje korzeni). Tzw. program "szkoły bólów krzyża", korekcja krzywizn fizjologicznych i ustawienia miednicy. Do rozważenia kuracja odżywcza regenerująca osłonki korzeni rdzeniowych (witaminy z grupy B, cocarboxylaza), fizykoterapia objawowa. Przy braku poprawy konieczna jest konsultacja neurochirurgiczna i ew. minidyscektomia. (rsw)

Od mniej więcej czterech miesięcy mam problem z kolanem objawiający się silnym, czasami nawet ostrym bólem, szczególnie nasilającym się w trakcie np. schodzenia ze schodów, zginania lub wyprostowywania nogi. Uraz kolana nie został spowodowany żadnym szczególnym wydarzeniem, np.: uderzeniem, złym stąpnięciem czy czymś podobnym. Wystąpił on w sposób samoistny po wakacjach, w trakcie których dość dużo pływałam. Udałam się do lekarza rodzinnego, który przepisał mi ArthoStop PLUS, ale ten lek, mimo że używałam go przez 2 m-ce, niestety mi nie pomógł, dostałam więc obecnie skierowanie do lekarza ortopedy. Uprzejmie proszę o podanie kontaktu do lekarza ortopedy w Warszawie, który mógłby mi pomoc. Czy na pierwszą wizytę powinnam się udać np. ze zdjęciem rentgenowskim (jak powinno zostać wykonane?), czy też z innymi badaniami? Mam 61 lat i ważę 62 kg. W zasadzie nie mam żadnych innych dolegliwości. Pozdrawiam! Dorota

Z Pani relacji można podejrzewać konflikt w stawie rzepkowo-udowym i chondromalację chrząstki rzepki. Pomocne będzie rtg w pozycji Merchanta oraz badanie kliniczne. Na jego podstawie zostaną ustalone ew. kolejne badania. (rsw)

Mieszkam w Tarnowie i tam miałam bardzo nieudaną operację koślawego palucha oraz wycięcia stawu drugiego palca. Operacja jeszcze bardziej zniekształciła moją stopę i pogłębiła ból. Mam również bardzo zniekształcony kręgosłup i obecnie odczuwam bardzo silne bóle stawów biodrowych szczególnie w spoczynku. Mam 52 lata. Bardzo proszę o konsultację, bo bóle są tak dotkliwe, że nie bardzo wiem, jak sobie z tym poradzić. Jadwiga

Pani Jadwigo! Konieczne będzie rtg stóp w obciążeniu w projekcji AP i bocznej. Wskazana rehabilitacja przygotowująca do zabiegu (rozciągnięcie m. trójgłowego łydki, rozcięgna podeszwowego i wzmocnienie mm. krótkich stopy). Być może konieczny będzie ponowny zabieg. (rsw)

Jestem mamą 15-miesięcznej dziewczynki. Od dwóch tygodni dziecko zaczęło się częściej przewracać i potykać (chodzi już od 2 miesięcy). Powodem nie są za małe buciki, ponieważ boso jest ta sama sytuacja. Czy powinnam zgłosić się do ortopedy, czy neurologa, czy to może normalne zachowanie? Dziękuję! Katarzyna z Warszawy

Pani Katarzyno! Proszę skonsultować sprawę z lekarzem pediatrą. Jeżeli uzna, że to istotny problem, wtedy skieruje do odpowiedniego specjalisty. (rsw) 200104

dr n. med. Robert Świerczyński, ortopeda, 26-01-2010, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe