PORADNIA INTERNETOWA - ZDROWIE i MEDYCYNA - ZdroweMiasto.PL - LEKARZE DLA INTERNAUTÓW
Strona główna » Doniesienia Listonosza » Ortopeda » Zwężenie krążka międzykręgowego. Urodził się z wad…

Zwężenie krążka międzykręgowego. Urodził się z wadą wrodzoną obu dłoni. Dziecko krzywo stawia stopy

DONIESIENIA LISTONOSZA. ORTOPEDA, TRAUMATOLOG

Lek. med. Jarosław Kabuła, ortopeda

zdrowemiasto.pl | dodane 01-07-2009

Lek. med. Jarosław Kabuła, ortopeda, traumatolog
 
Moja córka ma 14 lat i ostatnio uskarżała się na bóle krzyża. Byłam z nią u neurologa, który zalecił prześwietlenie kręgosłupa lędźwiowego oraz przepisał leki przeciwzapalne. Prześwietlenie wykazało: "Niezupełne spojenie łuków TH11, TH12 i S1. Zwężenie krążka międzykręgowego L4-L5 wariant rozwojowy lub jego patologia. Poza tym kręgosłup LS radiologicznie w normie. W razie podejrzenia patologii kanału kręgowego wskazane badanie MR". Co to oznacza? Co dolega mojemu dziecku? Sylwia, lat 47, woj. małopolskie

W czasie rozwoju embrionalnego, płodowego oraz w dzieciństwie szkielet człowieka stopniowo się rozwijając zmniejsza ilość swych elementów. To znaczy, że z kilku zawiązków powstaje jedna kość. Krąg scala się z około 11 elementów. U niektórych nie dochodzi do połączenie wszystkich elementów kręgu. Czasami jest to banalna sprawa, ujawniająca się przez przypadek podczas wykonywania radiogramów z zupełnie innych powodów. Czasami stanowi to poważny problem zdrowotny (taki stan rzeczy ujawnia się zaraz po urodzeniu, więc nie ma mowy, aby dotyczył Pani córki). Niemniej jednak, skoro pojawiły się dolegliwości, należy dokładniej ocenić strukturę kręgosłupa (wykonać badanie MRI albo TK).

Jestem mamą 17-tygodniowego chłopca, który urodził się z wadą wrodzoną obu dłoni. Wada ta dotyczy braku 1. kości śródręcza, co powoduje, że mój syn nie rusza kciukami. Kciuki są normalnej wielkości, rosną, wyglądem nie odbiegają od pozostałych palców. Dziecko nie rusza kciukami, odginają się one w każdą z możliwych stron. Zdajemy sobie sprawę z tego, że kciuki to bardzo ważne palce i bez nich nasz syn będzie bardzo okaleczony. Sprawa była już konsultowana w dwóch ośrodkach. Zaproponowano nam dwie metody leczenia: pierwsza z nich to usztywnienie kciuków, druga - przeniesienie palca wskazującego na uprzednio amputowane kciuki. Moje pytanie jest takie: którą z metod Pan poleciłby? Na czym będą polegały te operacje? Czy później istnieje możliwość zaprotezowania tej ręki? Szczerze mówiąc liczyliśmy, że będzie można doszczepić tę kość, ale nikt o takim rozwiązaniu nie mówi. W naszej rodzinie nigdy nikt nie miał żadnej wady w obrębie układu kostnego, jesteśmy również przed badaniami genetycznymi. Pytanie kolejne, co mogło być przyczyną takiej wady? Poza tą wadą syn jest zdrowym, dobrze rozwijającym się chłopcem. Bardzo dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Patrycja, lat 27, Wałbrzych

Wydaje się, że większe nadzieje na sprawną rękę budzi przeniesienie palca wskazującego w pozycję kciuka. Oczywiście będzie to ręka czteropalczasta. Funkcjonalnie nie powinna odbiegać od pięciopalczastej. Przy w miarę wcześnie wykonanej operacji łatwo ulegną przestawieniu schematy ruchowe i malec nie powinien mieć problemów z przekazywaniem danych na drodze mózg-dłoń (po "zakodowaniu" w mózgu funkcji każdego palca, "przekodowanie" takiej informacji zabiera nieco czasu, choć jest możliwe nawet u dorosłego). Usztywnienie kciuków najpewniej doprowadziłoby do ich wtórnej atrofii (zabieg spowodowałby uszkodzenie chrząstki wzrostu, kciuki przestałyby rosnąć). Przy powodzeniu zabiegu protezowanie ręki nie będzie potrzebne.

Mam niespełna dwuletniego synka. Zauważyłam, że chodząc i biegając krzywo stawia stopy kierując je do środka. Po prostu nie wiem, czy udać się z nim do poradni ortopedycznej, czy może jest jeszcze mały i to jest normalne? Alicja, lat 28, woj. pomorskie

Dzieci w tym wieku dość często ustawiają stopy "do wewnątrz" (tzw. chód gołębi). Wynika to z odmiennego niż u dorosłych ustawienia biodra. Niemniej jednak ocena kliniczna mogłaby rozwiać wszelkie wątpliwości.

Moja córeczka ma 14 miesięcy i od 3 miesięcy już chodzi. Zauważyliśmy, iż podczas chodzenia lewe ramię ma wyżej niż prawe. Chodzi równo, nie krzywi się na żadną stronę, ale jest to widoczne, że lewe ramię ma po prostu wyżej. Tak samo sprawnie porusza obiema rękami jak i ramionami. W wieku mniej więcej 5 miesięcy przechodziła USG stawu biodrowego. Zalecono jej wówczas chodzenie w podwójnej pieluszce. Z czym może być to związane? Czy to ustąpi, czy też należy udać się do lekarza? Piotr, lat 33, woj. małopolskie

Zapewne nie jest to nic poważnego i obniżenie ramienia wynika tylko z tego, że córeczce jest tak wygodniej, ale, ponieważ "licho nie śpi", proponuję kontrolną wizytę u ortopedy.

Mam 10-miesięcznego synka, który próbuje swoich sił w chodzeniu. Niedawno zauważyłem, że podczas chodzenia lewą stopkę stawia "na zewnątrz" (odchylenie w granicach 70 st.) W jaki sposób mogę skorygować tę wadę, do kogo mam się udać i czy jest to bardzo poważne? Roman, lat 28, woj. mazowieckie

Forma pierwszych kroków dziecka bywa różnorodna. Pewne ustawienia wynikają z, nazwijmy to, "maniery" berbecia. Inne mogą sygnalizować jakieś nieprawidłowości budowy ciała. Jeśli dotychczasowe badania neonatologa (bezpośrednio po urodzeniu) oraz ortopedy (w okresie około 3 miesięcy życia - badanie w kierunku dysplazji stawów biodrowych) nie wykryły niczego niepokojącego, prawdopodobieństwo jakiejś wady jest nieznaczne. Dla pewności należałoby jednak odwiedzić ortopedę.

09-10-2007

Lek. med. Jarosław Kabuła, ortopeda, 01-07-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Chirurg naczyniowy Gdynia
----
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe