Odchudzanie. Dieta. Karta prawidłowego żywienia
Strona główna » Ogród Ewy » Odchudzanie » Karta prawidłowego żywienia

Karta prawidłowego żywienia

OGRÓD EWY. ODCHUDZANIE

Lek. med. Jakub Woźniak

zdrowemiasto.pl | dodane 13-05-2009
Dla utrwalenia przypomnijmy podstawowe zasady diety, które omówiliśmy w poprzednim artykule. Dieta powinna być urozmaicona, podstawowe posiłki powinny mieć dużą wartość odżywczą, lecz małą energetyczną (dużo żywności pochodzenia roślinnego o małym stopniu przetworzenia). Pamiętajmy, że lepsze jest pożywienie w postaci stałej, a nie płynnej. Ograniczamy maksymalnie stosowanie tłuszczów zwierzęcych, wykluczamy smażenie w głębokim tłuszczu i stosowanie panierowania potrawy, a zawsze stosujemy metodę duszenia lub gotowania bez tłuszczu. Dwa razy w tygodniu jemy dania rybne (z ryb chudych). Wykluczamy słodycze i ciasta. Ograniczamy spożywanie soli, którą zastąpić można przyprawami ziołowymi. I nie zapominamy o aktywności fizycznej...

warzywa_20_ppk.jpg

Dieta ubogoenergetyczna
Uproszczony opis diety ubogoenergetycznej
Produkty dozwolone bez ograniczeń w umiarkowanych porcjach (w posiłkach lub jako przekąski) Produkty dozwolone w kontrolowanych ilościach
 
 Warzywa:
(świeże lub mrożone, niekonserwowane), spożywać gotowane lub jako sałatki bądź surówki.

  Karczochy, szparagi, kapusta, kalafiory, marchew, selery, cykoria, rzeżucha, ogórki, fasola szparagowa, papryka, pory, sałata, dynia, grzyby, cebula, rzodkiew, szpinak, pomidory, rzepa

Owoce: (świeże, niekonserwowane). Grejpfruty

  Zupy: Chude buliony i inne klarowne zupy

  Napoje: Kawa lub herbata z mlekiem odtłuszczonym, napoje bezalkoholowe bez tłuszczu, woda mineralna.
Do słodzenia płynów sztuczne środki słodzące.
 
 Strączkowe:
szklanki 3-4 razy tygodniowo, gotowana soczewica, groch, fasola, bób

  Produkty zbożowe i ziemniaki: 5 porcji dziennie. Przykład jednej porcji: 1 kromka chleba z pełnego ziarna ukrojona z dużego bochenka lub 1 szklanka płatków śniadaniowych lub szklanki gotowanego makaronu lub szklanki gotowanego ryżu albo mały gotowany lub pieczony ziemniak.

  Ryby, kurczaki, indyk, bardzo chude mięso:
100 g na dzień. Drób spożywać po zdjęciu skóry

  Produkty nabiałowe: 2 porcje na dzień
Przykład 1 porcji:
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego lub
- szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub
- 1 szklanka jogurtu o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, bez cukru lub 30 g twarogu z mleka odtłuszczonego plus 1-2 jajka na tydzień

  Oleje i tłuszcze: dziennie 10 g (2-3 łyżeczki od herbaty) oleju lub margaryny zawierającej wielonienasycone kwasy tłuszczowe plus 10 g margaryny o bardzo małej zawartości tłuszczu.

  Owoce: 4 porcje na dzień (1 porcja = 100 g)

Produkty zawierające dużo cukru, szczególnie ciasteczka, wyroby cukiernicze i ciasta, są przeciwwskazane; alkoholu należy unikać; diecie powinno towarzyszyć regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych.

Żywność funkcjonalna - żywność prozdrowotna promowana przez WHO posiadająca działanie czynnościowe z fizjologicznego punktu widzenia lub terapeutyczne z medycznego punktu widzenia. Produkty polecane do leczenia otyłości obniżające BMI: u mężczyzn owoce cytrusowe, jabłka i drób (grzyby podwyższają BMI), natomiast u kobiet - czerwone wino, ziemniaki (BMI podwyższa ryż).

A oto złota karta prawidłowego żywienia

Aby być zdrowym codziennie należy:

Spożywać co najmniej 3 posiłki umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie.
W każdym posiłku stosować przetwory zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makaron lub ziemniaki.
Dodawać warzywa i owoce ( mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także między posiłkami.
Pić co najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz spożywać 1-2 plasterki serów.
Wybrać jedną z porcji : ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa.
Spożyć jedną łyżkę stołową oleju lub oliwy, nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny miękkiej (bez izomerów trans).
Wypić nie mniej niż 1 litr wody mineralnej oraz naturalnych soków warzywnych i owocowych.
Starać się unikać: nadmiaru soli, cukru i alkoholu.

Zalecają: Minister Zdrowia i Opieki Społecznej, Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą, Polska Fundacja Osteoporozy, Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Towarzystwo Internistów Polskich, Narodowy Instytut Kardiologii, Polski Komitet Zwalczania Raka, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, Rada Promocji Zdrowego Żywienia.

Dlaczego po początkowych sukcesach następuje nadmierne tycie?
Warto wiedzieć, że naprzemienne okresy stosowania rygorystycznej diety odchudzającej i wysokiego spożycia są bardzo niekorzystne, gdyż w czasie stosowania takich zmian występuje efekt tzw. jo-jo. Jest to zjawisko polegające na nadmiernym tyciu po odchudzaniu. W czasie odchudzania organizm przestawia metabolizm na niższy poziom i dostarczanie mu później pożywienia w ilości takiej jak przed kuracją powoduje nadmiar energii w stosunku do zużycia metabolicznego, stąd tycie. Dlatego stopniowo, powoli należy dojść do stosowania diety codzienne.

Pamiętaj: LECZENIE OTYŁOŚCI TO ZMIANA STYLU ŻYCIA!

Diety cud?
Wiele kolorowych czasopism obiecuje schudnięcie dzięki klipsom, bransoletkom, super-dietom cud. Często jest to chwyt reklamowy, a przede wszystkim wielki biznes. Odpowiednia dieta musi być prawidłowo zbilansowana odnośnie składników odżywczych, soli mineralnych i witamin. Właściwie diety takie powinny być prowadzone w warunkach klinicznych tylko pod nadzorem lekarza, w przypadkach znacznej otyłości. Współcześnie stosuje się trzy rodzaje takich diet:
  • diety zbilansowanego deficytu (ang. Balanced Deficite Diet), podaż ok. 1000 - 1200 kcal oraz wszystkie składniki biologicznie czynne w zależności od zapotrzebowania
  • diety niskoenergetyczne (ang. Low Calorie Diet) podobnie zbilansowana ok. 600-1000 kcal
  • diety bardzo niskoenergetyczne (ang. Very Low Calorie Diet) mniej niż 600 kcal dziennie, ale z właściwą podażą składników biologicznie czynnych
Leczenie farmakologiczne i chirurgiczne
Jeśli mimo zmiany trybu życia, stosowania diety i ćwiczeń fizycznych Twoja otyłość nie ustępuje zgłoś się do lekarza rodzinnego, który pomoże Ci i powie co dalej mozna robić, aby pokonać chorobę.

Lek. med. Jakub Woźniak, 13-05-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
chirurg naczyniowy
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------